Janny van der Heijden: 'Desserts zijn een kunstvorm'
- Nieuws
- Janny van der Heijden: 'Desserts zijn een kunstvorm'
Janny van der Heijden is een echte culinaire allrouder. Ze schrijft kookboeken en staat bekend als jurylid van Heel Holland Bakt. Nu is ze ook nog gastcurator in Kunstmuseum Den Haag voor de tentoonstelling Grand Dessert, waar de geschiedenis van het toetje te zien is. Femke van der Laan gaat in gesprek met Janny van der Heijden over haar werk voor en achter de schermen, het belang van goed mondgevoel en Janny’s passie voor de eetcultuur. "Wat mensen eten, zegt iets over de tijd, plaats en sociale laag waarin ze leven. Het is meer dan alleen maar wat je naar binnen werkt."
Janny van der Heijden (culinair journalist en presentatrice) - Nooit meer slapen
De geschiedenis van het toetje
In de tentoonstelling Grand Dessert wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van desserts. Van het eerste decoratieve suikerwerk tot de 'opkloptoetjes'. Janny speurde hiervoor door verschillende landen voor unieke stukken. Ze kon o.a. rekenen op het LAM museum, Rijksmuseum, maar ook de privécollectie van het Koninklijk Huis.
"Desserts zijn een kunstvorm", vertelt Janny. Behalve dat hyperrealistische suikerbloemen en het servies van Anna Paulowna mooi zijn om naar te kijken, hoopt Janny dat bezoekers ook stilstaan bij de geschiedenis die erachter schuilgaat.
"In de 18e eeuw at de gemiddelde Nederlander geen dessert, want suiker was kostbaar. Specerijen als kaneel en cacao hebben een bittere kant door het slavernijverleden. Wanneer je weet wat je eet, kun je er meer respect voor opbrengen. En hoe Hollands is dat speculaasje van ons precies?"
De Nederlandse eetcultuur
"Mensen denken dat Nederlanders geen eetcultuur hebben. Die verdween in de negentiende eeuw toen de burgerlijke cultuur opkwam. Alles moest makkelijk en goedkoop. Het ging veel minder over lekker, maar veel meer over het gemak." Maar Janny ziet vooruitgang. "Eind vorige eeuw kwam dat met de nouvelle cuisine weer terug. Nu zijn weer op een niveau dat we ons kunnen meten met andere gastronomische culturen. Ook de desserts."
We moeten denken over wat en waarom we eten, en waar het vandaan komt
Kant-en-klaar als nagel aan de doodskist
Haar kookboeken, tv-shows en nu de expositie maakten van Janny een BN’er, maar dat vindt ze zelf niet interessant. Ze hecht meer waarde aan het verantwoord benutten van haar bereik. "Mensen vinden mij geloofwaardig, omdat ik een podium heb. Daarom kan ik boeken maken over de Nederlandse eetcultuur."
Volgend haar onderzoeken is de voedingsindustrie niet bezig is met gezondheid, maar met winst. "Als je alles zelf maakt, ben je veel bewuster, gooi je minder weg. We moeten denken over wat en waarom we eten, maar ook waar het vandaan komt."
Janny maakt zich zorgen over het huidige voedingsaanbod. "Kinderproducten bevatten meer suiker dan voeding voor volwassenen. Dat maakt ze verslaafd. Als je van huis naar station loopt, kom je dertig eettenten tegen. Je moet heel sterk in je schoenen staan om nee te zeggen. Als je wil dat jeugd gezonder gaat eten, moet je ook zorgen dat ze niet in de verleiding komen. Kant-en-klare maaltijden zijn voor Janny 'de nagel aan de doodskist'."
Gerelateerde podcast
Nooit meer slapen
Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag
Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.
Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.