Telegraaf-journalist Wouter de Winther noemt inmenging D66 in Kaag-docu 'ontluisterend en naïef'
- Nieuws
- Telegraaf-journalist Wouter de Winther noemt inmenging D66 in Kaag-docu 'ontluisterend en naïef'
Politiek journalist van de Telegraaf Wouter de Winther vindt het 'ontluisterend' hoe D66 geprobeerd heeft om invloed uit te oefenen op een VPRO-documentaire waarin partijleider Sigrid Kaag werd gevolgd. Ook noemt hij de VPRO-makers 'naïef' in het Mediaforum van Spraakmakers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Uit onthullingen van GeenStijl blijkt dat zowel het ministerie als D66 de documentairemakers verzochten passages waar Kaag klaagt over Kamerleden, te schrappen. Op meerdere beelden bleek Kaag geen autogordel te dragen in de dienstauto. Ook over deze beelden maakte het ministerie zich grote zorgen.
Positief mogelijk beeld
"In het politieke metier zal een partij of ministerie er álles aan doen om een zo positief mogelijk beeld naar voren te krijgen", zegt de Winther die zelf chef van de parlementaire redactie van De Telegraaf is.
Volgens hem worden voorlichters en communicatiemedewerkers betaald om hun zaak zo gunstig mogelijk neer te zetten. "Je hoeft dus helemaal niet verbaast te zijn als ze alles uit de kast zullen halen."
Naïef
Hij vindt het naïef van de VPRO-makers om te denken dat D66 in aanloop naar de verkiezingen meewerkt aan een documentaire "als een morele opdracht" om de journalistiek een dienst te bewijzen. "Natuurlijk niet! Je werkt mee omdat je hoopt dat je er goed uitkomt."
In de documentaire Van Beiroet tot Binnenhof – die vlak voor de verkiezingen van maart verscheen bij de NPO – werd Sigrid Kaag vijf jaar lang gevolgd. Het zou een documentaire worden over het leven van Kaag als diplomaat, maar dat liep gedurende de opnames anders.
Alarmbellen
Volgens politiek journalist Stéphane Alonso van NRC hadden toen de alarmbellen bij de makers af moeten gaan omdat het eindproduct wezenlijk anders zou worden. "Eerst maakte ze een portret van een topdiplomate, maar nu wordt het een portret van iemand die voorin het politieke debat zit."
Voorzitter van de NPO Shula Rijxman wilde de uitzenddatum van de documentaire, vlak voor de verkiezingen, niet wijzigen omdat er meerdere portretten en interviews verschenen van partijleiders in die periode. Ze zei vertrouwen te hebben dat de documentaire een 'zuiver journalistiek product' is. “Ik krijg hier toch een hele andere indruk”, zegt De Winther.
Niet fors geknipt
De VPRO ontkent dat onder druk van D66 ook daadwerkelijk fors is geknipt is in de film. Hoofdredacteur Stan van Engelen zei tegen de redactie van Spraakmakers dat de suggestie dat derde partijen invloed hebben gehad, niet klopt. Wel zegt de omroep geleerd te hebben van dergelijke producties. "We moeten vooraf duidelijker maken wat er nog kan worden aangepast, wat een feitelijke is onjuistheid is en wat niet. Dat proces moeten we strakker en formeler doen."
Politiek journalisten
Volgens Alonso is de "obsessie" van partijen om controle uit te oefenen over media-uiting, typisch iets van Den Haag. "Het feit dat de filmmakers geen deel uitmaken van de Haagse bubbel wreekt zich hier." Hij denkt dat ervaren politiek journalisten betere voelsprieten hebben voor dit soort zaken. "Ik denk dat Haagse journalisten doorgewinterd genoeg zijn om door te vragen en zich niet op te stellen als de vragende partij."
Volgens De Winther zullen partijen altijd de ruimte nemen die ze krijgen. "We willen die quote van Rob Jetten er niet in", geeft hij als voorbeeld. "Ik denk dat ze bij NRC of De Telegraaf zoiets er nooit uit zullen slopen. Dat geeft juist aan wat er daadwerkelijk gebeurt binnen zo’n partij."
Video niet beschikbaar
Het Mediaforum als podcast!
Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!