Cultuur & Media
NOS

Een eerbetoon aan overleden cabaretier Pieter Bouwman (66)

foto: Robin Utrechtfoto: Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. Een eerbetoon aan overleden cabaretier Pieter Bouwman (66)

Cabaretier Pieter Bouwman is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van Radio Bergeijk, een roemrucht radioprogramma van de VPRO. Collega-cabaretier Erik van Muiswinkel staat in NOS Met het Oog op Morgen stil bij de kracht van het werk van Bouwman.

Video niet beschikbaar

Radio Bergeijk

"Zijn kracht zat echt in het improviseren", vertelt van Muiswinkel. Met acteur en cabaretier George van Houts, maakte Bouwman jarenlang het satirische radioprogramma Radio Bergeijk bij de VPRO. "Bij die tune van dit programma gaan je nekharen recht overeind staan omdat je je herinnert hoe leuk dat was. Zij gingen grenzen over die mensen nergens in Europa op de radio over durfden te gaan."

De in Eindhoven geboren Bouwman was begin jaren 90 een van de eerste leden van de Comedytrain, een gezelschap van stand-upcomedians dat door Raoul Heertje werd opgericht.

Later werkte Bouwman samen met Hans Teeuwen en cartoonist Gummbah in het tot televisieserie bewerkte absurdistische theaterprogramma Poelmo, slaaf van het zuiden. Met Teeuwen maakte hij daarvoor al absurdistische radiosketches in VPRO-programma De Avonden onder de titel De mannen van de radio.

Gerelateerde podcast

Radio Bergeijk

Radio Bergeijk

Spannende achtbaan

Bouwman legde zich later meer toe op het regisseren van theatervoorstellingen. Zo regisseerde hij programma's van Hans Teeuwen, Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Paul Haenen, Diederik van Vleuten, Micha Wertheim en dus Erik van Muiswinkel.

"Het was een spannende achtbaan om met hem te werken", aldus Van Muiswinkel. "Zijn oordeel was best scherp, maar je kon echt op hem bouwen. Maar hij had ook een klein hart. Hij had totaal geen vorm van burgerlijke aangepastheid. Daardoor was hij ontzettend origineel en belezen. Als je met hem werkte wist je nooit precies wat je kon verwachten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie