Buitenland
VPRO

Het verschil tussen antizionisme en antisemitisme: 'Een moslim uit Utrecht is ook niet verantwoordelijk voor de regering van Iran'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verschil tussen antizionisme en antisemitisme: 'Een moslim uit Utrecht is ook niet verantwoordelijk voor de regering van Iran'

Is antizionisme hetzelfde als antisemitisme? De laatste tijd wordt in ieder geval vaak beweerd van wel. Zo nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vorig jaar een resolutie aan waarin de twee inderdaad elkaars gelijken worden genoemd. Maar dat idee getuigt van weinig kennis van de Joodse geschiedenis, stelt de Amerikaanse historicus Benjamin Moser in OVT. "Een moslim uit Utrecht is ook niet verantwoordelijk voor de regering van Iran of Saudi-Arabië."

Is antizionisme hetzelfde als antisemitisme?

Zionisme

Het zionisme laat zich volgens Moser definiëren als het idee dat "Joden een eigen staat moeten hebben, dat ze niet veilig zijn buiten hun eigen staat en dat die staat in Palestina moet zijn." Het antizionisme, daartegenover, behelst volgens Moser, die zelf van Joodse komaf is en zich als antizionist identificeert, juist het verzet tegen dat idee. "Ik vind dat een onpartijdige, onreligieuze en onraciale staat nog steeds de beste en de enige oplossing is voor de Joden", en die opvatting strookt volgens Moser niet met het huidige beleid van de Israëlische regering.

Ook is Moser bezorgd over het feit dat sinds 7 oktober veel kritiek op Israël al snel het label 'antisemitisch' krijgt, terwijl de twee volgens hem niet hetzelfde zijn. "Net zoals dat een moslim uit Utrecht niet verantwoordelijk is voor de regering van Iran of voor Saudi-Arabië, zijn wij ook niet hetzelfde als Israël en zeker niet als wat er nu aan de hand is in Israël. Ik vind het heel belangrijk om te laten weten dat zionisten en Joden niet hetzelfde zijn."

Quote

Er is wel degelijk een onderscheid tussen kritiek op wat Israël doet en kritiek op het jodendom.

Nadia Bouras

Snel uitgepraat

Ook OVT-boekenrecensent van dienst, Nadia Bouras, die zich eveneens met het debat bezighoudt, is van mening dat de beschuldiging van antisemitisme te snel gebruikt wordt om kritiek op de staat Israël klein te houden. "In Nederland was dat een trend: op het moment dat je wordt weggezet als antisemitisch, dan ben je eigenlijk uitgepraat. En dat was misschien wel de grootste beschuldiging die je zou kunnen krijgen. Maar ik zie nu een kentering wel gaande dat mensen inderdaad denken: deze beschuldiging laat ik mij niet aanpraten. Want er is wel degelijk een onderscheid tussen kritiek op wat Israël doet en kritiek op het jodendom. Want dat laatste kan je natuurlijk wel ondervonden bestempelen als antisemitisme."

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie