K2 is een 'bucketlistklim' geworden maar één op vier klimmers overleeft het niet
- Nieuws
- K2 is een 'bucketlistklim' geworden maar één op vier klimmers overleeft het niet
Twee weken geleden viel de Pakistaanse Mohammed Hassan door een lawine enkele meters naar beneden. Volgens de berichten klommen er vervolgens zo'n vijftig mensen langs hem heen en schoot niemand te hulp. Uiteindelijk overleed hij. Bergbeklimmer Wilco van Rooijen heeft de K2 beklommen en ook tijdens de klim een maat verloren. "Iedere klimmer weet dat als je je begeeft in de deathzone, dat je niet mag verwachten dat andere mensen jou het leven gaan redden", vertelt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Met een kleine Russische expeditie was Mohammed Hassan aan de klim van de K2 begonnen, vertelt Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest bereikte: "Maar er waren dus een heleboel expedities op de berg. In de huidige manier van klimmen is het zo dat sherpa's of lokale klimmers de berg van onder tot boven fixeren en de westerse klimmers kunnen dan naar boven."
Op het moeilijke stuk, aan het einde van de klim, zou Hassan als lokale klimmer het touw fixeren. "Deze jongen had eigenlijk geen ervaring en hij had onvoldoende spullen", aldus Staartjes. Of hij gevallen door een lawine is of een fout heeft gemaakt waardoor hij viel, is niet bekend.
K2 als bucketlistklim
De K2 is niet de hoogste berg ter wereld, maar de klim is wel de moeilijkste. "Zoals een kind een berg tekent, teken je gewoon een steile driehoek en dat is de K2. Met lawines van sneeuw en ijs en ook uiteindelijk steenslag", vertelt bergbeklimmer Wilco van Rooijen. "Boven de acht kilometer, de zogenaamde deathzone, echt steil, moeilijk, gevaarlijk klimmen." Eén op de vier klimmers die aan de tocht beginnen, maken hem niet af. Ook Van Rooijen heeft tijdens zijn beklimming van de K2 maten verloren.
Volgens Van Rooijen is de K2 een berg een bucketlistklim geworden. "Het heeft niks meer met klimsport te maken", aldus Van Rooijen. "Het is vercommercialiseerd en de kliks gelden, de Instagramgeneratie is de top. En als het jou de top kost omdat je iemand anders moet gaan redden, daar is geld mee gemoeid. (...) Daar moeten we met z'n allen een signaal over afgeven, dat dat moreel niet klopt. En dat signaal mis je aan alle kanten. Dat zou je van een bergsportvereniging moeten verwachten, ook internationaal."
Klimcode
Als er iets ergs gebeurt zoals er nu is gebeurd met Mohammed Hassan, dan weten de bucketlistklimmers niet wat ze moeten doen, zegt Van Rooijen. De mensen die wel weten hoe te handelen, zijn bijvoorbeeld de organisatoren van de klim. "Dus de klanten, om het zo maar te zeggen, die de records verzilveren, die zijn niet in staat om te handelen bij een ongeluk. Die staan verstijfd als dit gebeurt. Vervolgens moet je je realiseren dat dit niet zeeniveau is. (...) Dit is gebeurd op een van de moeilijkste plekken, op een van de gevaarlijkste plekken. Dat had heel anders af kunnen lopen, (...), hier hadden ook dertig mensen bij kunnen omkomen."
Van Rooijen: "Iedere klimmer weet dat als je je begeeft in de deathzone, dat je niet mag verwachten dat andere mensen jou het leven gaan redden. Als het huis in de fik staat, wie heeft het lef om het huis in te gaan en uiteindelijk het verschil te maken?"