Wat is de invloed van de oorlog in Oekraïne op het conflict in Syrië?
- Nieuws
- Wat is de invloed van de oorlog in Oekraïne op het conflict in Syrië?
Het is heel moeilijk om precies te weten wie er precies vechten op het slagveld in Oekraïne. Al langer wordt gezegd dat ook Syrische strijders aan de kant van de Russen meevechten. Net als eerder Russen in Syrië. Wat is de invloed van de oorlog in Oekraïne op het conflict in Syrië?
Wat is de invloed van de oorlog in Oekraïne op het conflict in Syrië?
Video niet beschikbaar
Het Russische leger is nog steeds aanwezig in Syrië. “De Russen hebben een luchtbasis in het noordwesten van het land en twee marine basis ”, vertelt arabist Leo Kwarten in NOS Met het Oog op Morgen. “De Russische luchtmacht is ook nog steeds actief boven Syrië.”
Veroorloven
Rusland vecht tegelijkertijd een oorlog in Oekraïne. Kunnen de Russen het wel veroorloven om soldaten in Syrië te houden? “Dan zouden ze een enorme investering weggooien. In 2015 schoten ze Assad te hulp. Ze hebben heel veel energie en geld gestopt in het opbouwen van hun militaire aanwezigheid in Syrië. Dat betekent dat Rusland terug is in het Midden-Oosten. Niemand kan meer iets doen met of boven Syrië zonder dat de Russen daar toestemming voor moeten geven. Ze zouden zichzelf als partner volledig wegcijferen als ze dat op zouden geven.”
Volgens Kwarten is het voor Rusland interessant om een paar redenen. “Ze zitten midden in dat slagveld. Tot het einde van de Sovjet-Unie hadden ze eigenlijk altijd een aantal hele belangrijke bondgenoten in het Midden-Oosten. Dat hield allemaal op toen de Sovjet-Unie uiteen viel. Rusland deed überhaupt niet meer mee. Rusland wil wel een wereldmacht zijn”, legt Kwarten uit. “Onder Poetin is het zover gekomen, mede dankzij Syrië, dat Rusland echt weer meetelt. Als Israël aanvallen wil uitvoeren boven Syrië om Iraanse doelen te treffen, moet Israël eerst afspraken maken met Rusland. Zij beheersen het luchtruim. Dan tel je echt mee.”
Oekraïne
Zouden Syriërs nu dan meevechten in de oorlog in Oekraïne? “Daar heb ik nog helemaal niets over gehoord. Maar goed, het is oorlog. Dan krijg je Pro-Oekraïense berichten binnen over dat er veertien rekruteringbureaus actief zouden zijn in Syrië.” Ook zouden er berichten zijn dat er al duizenden Syriërs zich aan hadden gemeld voor de oorlog. “Dat lijkt me zeer sterk. Die bureaus waren er al. Ze rekruteren voor een aantal milities, die in Syrië vechten. Ze worden direct aangestuurd en gefinancierd door Rusland. Die bureaus zijn niet speciaal opgezet voor de oorlog in Oekraïne.”
Syrische strijders zouden ook nu niet veel verschil maken, vertelt Kwarten. “Verder hebben de strijders in Syrië wel ervaring op het slagveld, maar die strijders zijn absoluut ongeschikt om te vechten in een land wat ver van Syrië afligt. Waar ze tegen een uitermate goed getraind en gehard leger zullen moeten vechten. Ik denk dat ze dan eerder kanonvlees zijn. De Russen rekruteren ook niet direct, dat gebeurt via de Wagner groep en dan moeten de Syriërs maar kijken waar ze terecht komen. Zou ook kunnen zijn dat ze Afrika terecht komen.”
Economische gevolgen
Talloze landen ter wereld voelen economische gevolgen door de oorlog in Oekraïne. Ook in Syrië voelen ze de consequenties van de sancties op Rusland. “Het gaat sowieso al slecht met Syrië. De Syrische pond is erg zwak en wordt steeds zwakker. Het wordt steeds duurder.” Volgens Kwarten is tweederde van de bevolking aangewezen op voedselhulp.
Naast de economische gevolgen zijn er ook nog andere consequenties. “Tot de oorlog van Oekraïne was er nog een dialoog tussen de VS en Syrië over Syrië. Dat ging over hoe ze voedsel konden krijgen. Ik denk dat dat dialoog op dit moment helemaal stil ligt vanwege de sancties tegen Rusland.”