Buitenland
VPRO

Deze drie vrouwen bepalen de nieuwe Europese koers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze drie vrouwen bepalen de nieuwe Europese koers

Radicaal-rechtse partijen boekten grote winst tijdens de Europese verkiezingen. Zij zullen daarom een grote invloed hebben op de koers die Europa de komende jaren gaat varen. Hoe die koers eruit zal zien, hangt voor een groot deel af van de keuzes van Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni en Marine Le Pen. De balanceeract van de gematigde Von der Leyen wordt ingewikkelder, vertelt Europadeskundige Mendeltje van Keulen in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Schaduw van Le Pen

De schaduw van de Franse politica Le Pen hangt over de uitslag van de Europese verkiezingen. Haar partij, Rassemblement National (RA), werd twee keer zo groot als de Renaissance-partij van president Macron, waarna Macron nieuwe nationale verkiezingen uitriep. Le Pen zal proberen om via het Europese Parlement een machtsblok te vormen om haar conservatief-nationalistische agenda uit te spelen, volgens Mendeltje van Keulen.

Le Pen zal daarbij zeer tactisch te werk gaan: "Ze neemt standpunten in die niet te controversieel zijn, om weg te blijven van het extreemrechtse waar een luchtje aan zit. Omdat ze Europa ziet als een instrument om haar eigen macht te vergroten", voegt NRC-buitenlandchef Stéphane Alonso daaraan toe.

Echte invloed

Dat laatste geldt, volgens Alonso, ook voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni, wiens partij Fratelli d'Italia in Italië opnieuw de grootste werd bij deze verkiezingen. Van Keulen vertelt: De laatste tijd heeft Meloni geprobeerd veel op de foto te gaan met Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Die twee hebben ook samen migratiedeals gesloten. Zo heeft Meloni laten zien dat zij als rechtse vrouw uit Rome echte invloed kan uitoefenen in Europa."

Maar op het Europese toneel stelt Meloni zich veel gematigder op dan in Italië. "De grote vraag is daarom of Meloni in Brussel zal worden aangesproken op haar ondermijning van de Italiaanse rechtsstaat".

Quote

Je ziet een Europa dat veel gepolariseerder wordt. Daarom wordt de balanceeract van de gematigde Von der Leyen ingewikkelder.

Mendeltje van Keulen

Ursula's balanceeract

Die ondermijning is een doorn in het oog van de christendemocratische Von der Leyen. Dat zal Meloni in gedachten moeten houden, want Von der Leyen, wiens CDU opnieuw de grootste werd in Duitsland, is een belangrijke speler in Europa. "Ursula is een ‘merk’ geworden,zegt Alonso. Maar om haar machtspositie binnen de Europese Commissie te behouden, zal zij wel degelijk moeten samenwerken. Daarom zal er de komende weken veel gepraat worden."

Tot dusver lijken Meloni en Von der Leyen open te staan voor samenwerking. Maar Meloni en Le Pen vinden weinig toenadering tot elkaar. "De weerzin tussen hun verschillende partijen is waarschijnlijk te groot voor samenwerking", denkt Van Keulen. De vraag is daarom welke allianties de komende tijd gesmeed gaan worden. "Je ziet een Europa dat veel gepolariseerder wordt. Daarom wordt de balanceeract van de gematigde Von der Leyen ingewikkelder."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie