Een dag om te vertrekken uit Gaza: 'Maar mensen kunnen nergens heen'
- Nieuws
- Een dag om te vertrekken uit Gaza: 'Maar mensen kunnen nergens heen'
Het Israëlische leger waarschuwt ruim 1 miljoen Palestijnen te vertrekken vanuit het noorden van Gaza. Binnen 24 uur moeten de Gazanen naar het zuiden van de nauwe strook vertrekken. De grondoorlog lijkt hiermee aanstaande. We bespreken de gevolgen voor het Midden-Oosten met Joost Hiltermann, directeur van de International Crisis Group in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Mogelijk grondoffensief
De IDF, het Israëlische leger, staat aan de vooravond van wat mogelijk een grote grondoperatie zal gaan worden in de Gazastrook. De inwoners van dat gebied zijn ook nog eens afgesloten van elektriciteit en andere eerste levensbehoeften. Een grondoffensief is mogelijk, maar Hiltermann ziet ook tekenen dat beide kanten elkaar niet willen bevechten. Ondanks dat zijn de gevolgen duidelijk, volgens de Midden-Oostenanalist. "Als het objectief is Hamas te verslaan, die overal in Gaza zitten, dan moet je overal zijn. Ook als je de gijzelaars wil redden, zij zitten ook verspreid. Dat betekent huis tot huis-gevechten, man tegen man."
Mensen kunnen nergens heen
Hoewel de Israëlische regering heeft opgeroepen dat mensen moeten evacueren, zegt Hamas juist dat ze daar niet naar moeten luisteren legt de analist uit. "Ondertussen zitten 2,3 miljoen mensen vast, die kunnen nergens naartoe. Ze kunnen de Middellandse Zee inspringen, of proberen door de grens van Egypte heen te breken." Volgens Hiltermann moeten deze mensen zeker niet naar de grens met Israël vluchten, want daar komt het gevaar vandaan. De enige andere opties volgens de directeur is om te schuilen in VN-scholen en ziekenhuizen, maar "daarvan zijn er ook al een aantal aangevallen."
Internationaal
De internationale gemeenschap is ook in beweging. De Amerikanen, Fransen en Britten sturen militaire schepen en vliegtuigen naar de Middellandse Zee om bondgenoot Israël bij te staan bij een uitbreiding van de gevechten. Bijvoorbeeld als Hezbollah of andere militante groepen hun dreigement waar gaan maken en besluiten om zich aan te sluiten bij het gewapende conflict. Hiltermann verwacht dat er pas iets zal gebeuren wanneer de VS besluit in te grijpen: "De Amerikanen, zoals Biden en Blinken, klinken nu allemaal heel emotioneel en pro-Israël. Dan begrijp ik ook wel, dat je solidariteit wil betogen, na zo’n aanval van Hamas." De Midden-Oostenkenner legt uit dat het geweld van beiden kanten komt. Hij vindt dat erkend moet worden dat het hier om een politiek probleem gaat, wat dus vraagt om een politieke oplossing. Dat is volgens hem altijd de positie van de VS geweest, "maar ze hebben er de laatste tijd niet veel aan gedaan. Dus is Israël gewoon doorgegaan met het bouwen van nederzettingen en de belegeringen van Gaza."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.