AfD krijgt steun van Elon Musk in Duitse krant
- Nieuws
- AfD krijgt steun van Elon Musk in Duitse krant
In de Duitse krant Welt am Sonntag stond afgelopen weekend een opiniestuk van Elon Musk waarin hij zijn steun uit naar de Alternative für Deutschland (AfD). De bijdrage werd door Musk geschreven op suggestie van Mathias Döpfner, de baas van mediaconcern Axel Springer, waaronder de titels Welt en Bild vallen, zeggen Duitse media.
Video niet beschikbaar
De AfD wordt deels door Duitse inlichtingendiensten als rechtsextreem gekwalificeerd. De partij zou volgens Musk Duitsland kunnen redden omdat het "op de rand van economisch en cultureel verval" staat. Chiem Balduk, correspondent Duitsland, ziet verschillende reacties binnenkomen op het stuk. "Dit stuk kan zeker op veel kritiek rekenen bij de Welt zelf, maar ook in het hele medialandschap." Een van de redacteuren van de opiniepagina, Eva Marie Kogel, heeft ontslag genomen. Er zijn ook Duitsers die het eens zijn met de uitspraken van Musk.
Ideologie
Het wordt een opiniestuk genoemd, maar het is vooral een stemverklaring zegt Balduk. In Duitsland zijn op 23 februari vervroegde parlementsverkiezingen. Met deze tekst laat hij zijn steun aan de AfD zien voor de aankomende verkiezingen. Het opiniestuk berust niet op veel argumenten en sommige argumenten kloppen ook niet, licht Balduk toe. Zo noemt hij dat de AfD voor een gecontroleerde asielinstroom is, terwijl in hun verkiezingsprogramma en uit uitspraken van de politici blijkt dat zij miljoenen mensen het land uit willen zetten. In de tekst haalt Musk bepaalde ideologische standpunten van de AfD aan, zoals migratie en het beschermen van de Duitse cultuur. Hij schrijft: "De AfD kan Duitsland ervoor behoeden dat het een schim van zichzelf wordt." De AfD lijkt qua ideologie ook op andere radicaal-rechtse partijen uit Europa. Zo heeft Musk eerder al zijn steun uitgesproken voor Britse Nigel Farage van Reform UK en partij van de premier van Italië, Giorgia Meloni.
Tesla
Musk vindt dat hij zich mag uitspreken over de Duitse politiek omdat hij een belangrijke werkgever is in Duitsland. De enige Tesla-fabriek buiten de Verenigde Staten staat in de buurt van Berlijn. Daar zijn zo'n 12.500 mensen in dienst. De fabriek zou voor economische groei zorgen. In zijn artikel laat Musk zich ook uit over de economische situatie in Duitsland, een onderwerp dat in de aanloop naar de verkiezingen erg belangrijk is voor de kiezers.
Tot slot verzet Elon Musk zich in het stuk tegen het etiket extreemrechts als het over de AfD gaat. "In Duitsland geldt dat alles voorkomen moet worden om de AfD te normaliseren" vult Balduk aan. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft AfD-afdelingen in drie deelstaten gekwalificeerd als rechtsextreem.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.