Buitenland
AVROTROS

Waarom je volgens deze deskundige de wildmarkten in China niet zomaar dicht kan gooien

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je volgens deze deskundige de wildmarkten in China niet zomaar dicht kan gooien

De wildmarkten van China zijn vaak gelinkt aan de uitbraken van het coronavirus. Een herziening van de zogeheten Wildlife Protection Law in China moet ervoor zorgen dat de handel in wilde dieren significant afneemt. "Maar ze helemaal sluiten is geen optie", zegt Chinadeskundige Fred Sengers in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

CNN kopt op de website: 'China's new wildlife law doesn't go far enough to stop another pandemic' (China's nieuwe wilde dierenwet gaat niet ver genoeg om een nieuwe pandemie tegen te gaan, red.), afkomstig van de Britse Aron White. Hij is verbonden aan de Londense NGO Environmental Investigation Agency. De wet is aangepast omdat de markten zijn gelinkt aan de corona-pandemie. Volgens Chinakenner Fred Sengers heeft White een punt. "Maar China is zich wel bewust van het probleem."

Markten zullen niet stoppen

Toch is die wet vooral bedoeld om de handel in wilde dieren tegen te gaan en niet zozeer om de 'wet markets' waar het sinds de corona-uitbraak over gaat, te stoppen. "Dat is ook heel lastig, als je dat doet dan leg je een groot deel van de voedselvoorziening stil. 80 procent van de voorziening loopt via die markten. Die markten zijn er in heel Azië. Dat is niet speciaal een Chinees fenomeen."

Sengers benadrukt dat China een andere startpositie heeft als het gaat om de aanpak van het probleem dat virussen van dieren op mensen overgaan, dan landen zoals de Verenigde Staten of Europese landen.

Draagvlak om iets te doen

Maar waarom worden markten waar vleermuizen, slangen, civetkatten en andere wilde dieren worden verkocht onder onhygiënische omstandigheden niet aangepakt? Dat heeft volgens Sengers mede te maken met de wil van China.

"China durft het nog niet aan om groots door te pakken met een nog strengere wet. Ook in een dictatuur heb je een draagvlak nodig." Daarnaast levert de markt ook veel economisch verkeer op. Zo worden nog steeds ingrediënten voor geneesmiddelen gebruikt waar wij in Europa van op kijken, maar zijn die middelen juist op de markten te krijgen. "Het is big business om medicijnen te produceren waar in sommige gevallen dierlijke materialen voor nodig zijn, zoals berengal of gemalen tijgerbotten."

Fred Sengers over Chinese wet

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie