Buitenland
BNNVARA

Doodstrafrapport Amnesty: aantal geëxecuteerden in China loopt op tot in de duizenden

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Doodstrafrapport Amnesty: aantal geëxecuteerden in China loopt op tot in de duizenden

Uit het doodstrafrapport van Amnesty International blijkt dat het aantal executies vorig jaar zorgwekkend is toegenomen ten opzichte van 2020. In het jaarlijks gepubliceerde rapport spant Iran de kroon, waar in 2021 minstens 314 mensen de doodstraf kregen. Maar het land dat volgens Amnesty eigenlijk bovenaan moet staan is China: daar loopt het aantal geëxecuteerden op tot in de duizenden, vertelt Elke Kuijper in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Heel veel landen willen de doodstraf handhaven omdat ze het gevoel hebben dat het een afschrikwekkende werking heeft op misdrijven. Uit onderzoek is gebleken dat dat niet zo is, maar veel landen denken het tegendeel. "Ze willen mensen daarmee onder druk zetten om zich beter te gedragen of mensen angst aan te jagen", aldus Elke Kuijper van Amnesty International.

Inhaalslag door corona

In het doodstrafrapport van 2021 dat vandaag is uitgekomen wordt beschreven dat de versoepeling van coronamaatregelen leidde tot een toename van het aantal doodsvonnissen. "Vorig jaar zijn veel corona-gerelateerde maatregelen opgeheven. Dat zijn maatregelen die van invloed waren op juridische processen, op rechtbanken, op lopende zaken en dergelijken, waardoor het uitvoeren van executies en het opleggen van doodstraffen een tijdje stilgelegen heeft", vertelt Kuijper. Daarom lijkt het rapport te gaan over een 'inhaalslag' bovenop de cijfers die al bestonden rondom doodstraffen en executies.

China officieuze nummer één

Iran staat bovenaan in het doodstrafrapport, waar in 2021 minstens 314 mensen de doodstraf kregen. Het land waar volgens Amnesty International echter de meeste executies plaatsvinden is China. Daar zijn de cijfers omtrent de doodstraf staatsgeheim waardoor het exacte aantal niet kan worden vastgesteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sinds 2009 wordt het geschatte aantal executies in China door Amnesty International niet meer gepubliceerd. Dat besluit is genomen nadat de Chinese autoriteiten die aantallen verkeerd uitlegden. Het geschatte aantal ligt namelijk lager dan het absolute aantal. Uit onderzoek kan wel worden vastgesteld dat er jaarlijks duizenden mensen in China worden geëxecuteerd of de doodstraf krijgen, meldt Amnesty International in het doodstrafrapport.

Doodstraf in Europa

Het enige land in Europees verband dat wel de doodstraf heeft is Belarus. "De cijfers daar rondom de doodstraf zijn niet helemaal openbaar, maar we weten dat er tenminste één executie daar heeft plaatsgevonden", vertelt Kuijper. "En vorige week maakten de autoriteiten van Belarus bekend dat ze de doodstraf willen uitbreiden." Zo zou het land een misdrijf dat te maken heeft met terrorisme met de doodstraf willen bestraffen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie