Buitenland
NOS

Crisis in wijnland Frankrijk: 'De consument is enorm veranderd'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Crisis in wijnland Frankrijk: 'De consument is enorm veranderd'

Het is crisis in wijnland Frankrijk. De wijnmakers krijgen de wijn aan de straatstenen niet kwijt, vertelt Milton Verseput, wijndocent en sommelier, bij RadiOlympia: "Het is crisis, met name voor de wijnen in een lagere prijsklasse, tussen de 5 en 10 euro."

Video niet beschikbaar

De Franse confederatie van wijncoöperaties is zelfs aan het proberen om wijn om te zetten in bio-ethanol, omdat er een groot wijnoverschot is. Dat komt omdat de consument enorm is veranderd, vertelt Verseput. "In de jaren ’60 dronken de Fransen nog 100 liter per hoofd van de bevolking per jaar, dat is nu minder dan 40 liter. Mensen zijn veranderd. 37 procent van de Fransen zegt dat ze geen wijn drinken, dat is bijna ongelooflijk."

Ook in Frankrijk is de reputatie van alcohol en dus van wijn aan verandering onderhevig, denkt Verseput. "Mensen denken: alcohol is wat ongezonder, er is een trend dat mensen wat minder drinken. Daarnaast is de demografie veranderd, waarbij mensen bijvoorbeeld niet drinken vanwege hun geloof. Ook is er toenemende concurrentie van bier en spirits. Dat zijn allerlei redenen dat er minder wijn wordt gedronken."

McDonald's

Bovendien wordt wijn vaak gecombineerd met eten, maar ook het menu is in Frankrijk erg veranderd. "Mensen gaan naar de McDonald's. Wie gaat er bij een hamburger een lekker flesje uit de Medoc openmaken? Dat gebeurt niet. Vroeger zat je met de familie aan tafel, werd er lekker gekookt en kwam er een fles wijn op tafel. Dat gevoel, wat heel erg bij wijn past, loopt weg", verklaart Verseput.

De Franse wijnboeren moeten heel snel mee veranderen, denkt Verseput. "De markt is sneller veranderd dan de wijnmakers zelf. Nu zitten ze met de gebakken peren. Maar veranderen is niet makkelijk, want het is natuurlijk wel hun levensonderhoud, hun werk."

Ook in Nederland komen er steeds meer wijnboeren, maar dat stelt in vergelijking met Frankrijk nog maar weinig voor, zegt Verseput. "In Bordeaux alleen al, wordt op 100.000 hectare wijn verbouwd, dat is evenveel als in heel Duitsland."

Telstar vs Real Madrid

Verseput vergelijkt de wijn uit Nederland liever met Duitse wijnen, maar ook dat is nog steeds een oneerlijke vergelijking, vertelt hij. "Dat is nog steeds een beetje een vergelijking tussen Telstar en Real Madrid. Er zijn een paar bedrijven die best goede wijn maken. En dat is interessant en leuk, maar kijkend naar prijs en kwaliteit kunnen we niet op tegen Duitsland en Luxemburg."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie