Aidsfonds: 'Discriminerende wetten zorgen voor stijging in Hiv-infecties'
- Nieuws
- Aidsfonds: 'Discriminerende wetten zorgen voor stijging in Hiv-infecties'
Het is vandaag Wereld Aids Dag. Daarom komt het Aidsfonds vandaag in actie, want ondanks dat in Nederland het aantal Hiv-infecties al jarenlang daalt, is wereldwijd een schrikbarende toename te zien. Dat zie je vooral in landen met discriminerende wetten tegen homoseksualiteit. In maar liefst 65 landen is het strafbaar. In Rusland wil men LHBTIQ'ers zelfs als extremistische groep beschouwen. "LHBT-organisaties worden nu op gelijke voet gesteld met terroristische organisaties. We zijn helemaal van het padje af", zegt Lyle Muns van het Aidsfonds in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Landen die discriminerende wetten tegen homoseksualiteit uitvoeren maken het moeilijker voor LHBT'ers om goede voorlichting te krijgen over hoe ze veiliger seks kunnen hebben, denkt Muns. Ook zouden zij minder vaak durven te testen. "Zij zijn dan bang dat mensen erachter komen dat zij LHBT'er zijn", zegt Muns. Volgens hem zouden patiënten minder lang hun behandeling vasthouden omdat zij in aanraking komen met discriminatie in het ziekenhuis.
'We zijn helemaal van het padje af'
Het land waar nu de allergrootste stijging in Hiv-infecties plaatsvindt is Rusland. "Daar zie je ook dat de vervolging van LHBT'ers en LHBT-organisaties steeds feller wordt en dat Putin bezig is met een heuse haatcampagne", aldus Muns. Het Russische Gerechtshof heeft zelfs vandaag ingestemd met een wet die de LHBTQ'ers als een extremistische groep bestempeld. "LHBT-organisaties worden nu op gelijke voet gesteld met terroristische organisaties. We zijn helemaal van het padje af."
Rusland is niet het enige land dat zich extremer opstelt in regelgeving tegen LHBT'ers. "Oeganda hebben dit jaar de doodstraf ingevoerd en een strengere LHBT-wet", vertelt Muns. Daar neemt het geweld tegen LHBT'ers nu toe, en laten LHBT'ers zich minder testen. Muns denkt dat dit een impact zal hebben op het aantal Hiv-infecties, maar geeft aan dat de cijfers van volgend jaar pas duidelijkheid zullen geven.
'Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn'
Muns roept op om meer wereldwijde steun voor mensenrechtenorganisaties. "Nederland is een zeer belangrijke bondgenoot voor die mensenrechtenorganisaties. Er zijn nu partijen aan het onderhandelen over het nieuwe kabinet die zeggen 'laten we de hele ontwikkelingssamenwerking maar schrappen' ", zegt Muns. Het Aidsfonds maakt zich daar grote zorgen over en steunt deze mensenrechtenorganisaties. "Maar de steun van Nederland als overheid is super belangrijk."
Muns eindigt het gesprek met een oproep voor steun aan het Aidsfonds, zodat zij weer de mensenrechtenorganisaties kunnen steunen. Ook hopen zij dat er meer mensen wereldwijd zich zullen uitspreken als bondgenoot naar de LHBT'ers. "Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn."