Federaal strafproces tegen Trump: 'Poging om democratie te vernietigen'
- Nieuws
- Federaal strafproces tegen Trump: 'Poging om democratie te vernietigen'
Opnieuw zat-ie in het beklaagdenbankje: Donald Trump. Ditmaal een primeur: nog nooit eerder was er een federaal strafproces tegen een Amerikaanse oud-president. Trump wordt verdacht van onder meer het achterhouden van geheime documenten. Na de zitting vloog hij naar zijn golfclub in New Jersey om daar zijn aanhangers toe te spreken.
Video niet beschikbaar
"Vandaag zijn we getuige van het meest kwaadaardige en gruwelijke machtsmisbruik in de geschiedenis van ons land", aldus Trump. "Het is triest om te zien hoe een corrupte president zijn politieke tegenstander laat arresteren op basis van valse beschuldigingen, midden in de campagne voor de presidentsverkiezingen." Volgens Trump is het federaal strafproces een poging 'om de Amerikaanse democratie te vernietigen', duidt correspondent Ryan Hermelijn.
"Hij haalde in zijn speech zeer fel uit naar justitie: dat ministerie is volgens hem niets meer dan een wapen in de handen van het Witte Huis. De speciaal aanklager noemde hij een gestoorde gek. Hele grote woorden; echt een bittere, snoeiharde toon van Trump", vertelt Hermelijn. "Hij dreigt ook met vergelding als hij de presidentsverkiezingen wint."
Uitdaging
Trump zei gisteren dat hij volledig 'in zijn recht stond om presidentiële documenten mee te nemen'. "Hij zegt dat hij niets verkeerds heeft gedaan. We zien hem in een slachtofferrol. Hij probeert de zaak om te buigen in zijn voordeel en vooral de democraten de schuld te geven."
Van die bittere woorden was overigens in de rechtbank niets te merken. "Daar ging het er vrij formeel en volgens het boekje aan toe. Tijdens het voorlezen van de aanklachten bleef Trump stoïcijns voor zich uitkijken, met de armen over elkaar. Via zijn advocaat liet hij weten dat hij op alle fronten niet-schuldig pleit." Hij is zonder borgtocht en reisbeperkingen vrijgelaten. Volgens de rechter is er geen sprake van vluchtgevaar.
Wel zijn twee beperkingen opgelegd: "Hij mag geen contact zoeken met getuigen en hij mag niet met mede-verdachte Walt Nauta praten over de zaak", vertelt Hermelijn. "Dat kan nog best een uitdaging worden. Nauta is de assistent van Trump en wordt verdacht van het verstoppen van dozen met staatsgeheimen. Hij is heel vaak aan de zijde van Trump te vinden. Juridische experts vragen zich af hoe ze gaan controleren dat ze het niet over die zaak hebben."
Opvallend
Na de zitting ging Trump gelijk naar een Cubaans restaurant om een praatje te houden met aanhangers. "Dat was wel opvallend. Er werd daar voor hem gebeden; je zag hem lachen en poseren voor foto's. Als je de eerste uren niet had zitten opletten, leek het wel op doodgewone campagnedag. Dat was eigenlijk bewust: hij koos die locatie omdat hij voortdurend de vergelijking trekt met het regime in Cuba en Venezuela", weet Hermelijn. "Daar pakken ze ook politieke tegenstanders en dat gaat ook gebeuren in Amerika, waarschuwt Trump."
De oud-president probeert dus het strafproces naar zijn hand te zetten, zegt Hermelijn. "De strijd voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen is losgebarsten. Eerst zag je dat de Republikeinse kandidaten vooral kritiek hadden op justitie, nu zwelt de kritiek op Trump ook aan. Ik hoorde het woord roekeloos voorbijkomen, dat hoorde je voorheen niet hoor! Het dwingt kandidaten een kant te kiezen: voor of tegen Trump. Dat is hoe hij het graag ziet: zijn rivalen hebben het weer over hem en komen zelf nauwelijks toe aan campagne voeren. Een beproefde tactiek, waarmee hij al een keer die nominatie pakte. En we weten hoe dat eindigde: in het Witte Huis in 2016."
Ryan Hermelijn over Trump
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.