Europarlementariër Strik eist opheldering van Europese Commissie na 'cover-up'
- Nieuws
- Europarlementariër Strik eist opheldering van Europese Commissie na 'cover-up'
De Europese Commissie blijkt langer op de hoogte van stelselmatige mishandeling van migranten in Kroatië, maar ambtenaren weigerden openheid van zaken te geven. Uit gelekte e-mails naar de Britse krant The Guardian blijkt dat de Commissie bewust informatie heeft achtergehouden.
Zo zouden Kroatische grenswachters migranten vastgebonden hebben aan bomen, geweren naast oren zijn afgeschoten en zelfs vingers van migranten zijn afgesneden. Ook verhulden de ambtenaren dat EU-geld dat bestemd was voor onderzoek naar mensenrechtenschendingen niet correct gebruikt werd.
Voor Europarlementariër Tineke Strik van GroenLinks is de maat vol. "De Commissie lijkt het belangrijker te vinden dit onder de pet te houden, dan dat mensenrechten worden nageleefd", vertelt ze in Bureau Buitenland.
Kroatië martelt migranten, EU kijkt weg
Kroatië is verwikkeld in een procedure om lid te worden van de Schengen-zone. Voor die procedure wordt juist nu door de Europese Commissie tegen het licht gehouden of Kroatië zich aan de EU-regels houdt.
Uit mails die The Guardian in handen kreeg, blijkt dat de EU er veel aan gelegen is om Kroatië die Schengen-status te verlenen. Een Commissielid pleit in die mails er zelfs voor de Kroaten te helpen om een rapport over de misstanden aantrekkelijker te maken, "omdat Kroatië zo onhandig is met het presenteren van dit probleem."
Monitoren
Om de situatie in Kroatië beter onder controle te krijgen, gaf de Europese Unie driehonderdduizend euro aan het land om een 'monitormechanisme' te starten. Dat dat geld uiteindelijk voor andere doeleinden is gebruikt, is bij de Commissie al langer bekend. Een kwalijke zaak, vind Tineke Strik. "De Commissie vindt het zelfs prima. Want de Kroaten hadden zogenaamd zelf al 'een goed werkend mechanisme'. Ze hebben gewoon de schijn opgehouden dat alles goed ging."
Het handelen van de Commissie gaat volgens Strik verder dan 'nonchalance'. "Het is van belang voor de Commissie om dit te bagatelliseren." Er is volgens haar veel politieke druk om die Schengen-toelating af te ronden. "Dat zorgt ervoor dat dit onvoldoende serieus wordt genomen. Als je die mailwisseling leest, is het wel duidelijk dat ze het belangrijker vinden dat dit wordt afgedekt, dan dat die misstanden worden serieus worden genomen."
Op het matje
Eerder riep Tineke Strik - tevens hoogleraar Migratierecht - Griekenland al op het matje, omdat ook dáár de rechten van migranten stelselmatig geschonden worden. Nu wil zeverder gaan: "Ik wil hier ook de Commissie voor spreken. Ze schilderen de situatie in Kroatië namelijk af als prima, terwijl iedereen weet dat dat niet zo is."
Donderdag spreekt Strik in de LIBE-commissie, die zich buigt over mensenrechten-zaken, met de Europese Commissie over deze kwestie. Daarnaast is ze bezig om samen met een Kroatische migrantenorganisatie een publieke hoorzitting te organiseren. "Op die manier wil ik dat de mensen daar rechtstreeks kunnen vertellen over deze situatie."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.