Waarom vertrekken veel Surinaamse jongeren naar Nederland?
- Nieuws
- Waarom vertrekken veel Surinaamse jongeren naar Nederland?
Surinaamse jongeren willen vaak niets liever dan studeren in Nederland. Want in hun eigen land is het toekomstperspectief behoorlijk slecht. Tariq Adna is 25 jaar, en hij woonde en werkte tot voor kort in Suriname. Sinds een jaar volgt hij een master in Nederland. In Nieuws en Co vertelt hij over zijn overwegingen om te vertrekken uit Suriname.
Video niet beschikbaar
Studeren in het buitenland
In het buitenland studeren was al van kleins af aan zijn doel, vertelt Adna. "Maar de Surinaamse situatie was wel echt een tweede reden om te vertrekken. Toen ik geslaagd was van de middelbare school vond ik mezelf nog niet bereid genoeg om te vertrekken, maar na mijn bachelor wel."
Adna heeft het idee dat niet veel Nederlanders weten hoe slecht het in Suriname gaat. "Soms hoor ik van Surinamers in Nederland wel dat het slecht gaat in Suriname. Bij Nederlanders hoor ik het veel minder."
Gebrek aan perspectief
Door het gebrek aan perspectief vertrekken dus veel jongeren uit Suriname. "Ik zie het als verlies van potentie, van jongeren die iets kunnen bijdragen aan het land. Voor mij is het ook niet aantrekkelijk om nu terug te gaan naar Suriname, want daar verdien ik niet genoeg om m'n master te kunnen betalen."
Adna zou ooit misschien wel terug willen. "Ik wil wel heel graag een handje meehelpen om Suriname te verbeteren, maar ik moet eerst mezelf ontwikkelen. Dus dat is een doel voor later pas."
Waarom vertrekken veel jongeren uit Suriname?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.