In Suriname hamsteren de winkeliers
- Nieuws
- In Suriname hamsteren de winkeliers
In Suriname gaan binnenkort de prijzen van kookgascilinders - waar Surinamers massaal op koken - flink omhoog. Maar wie naar de winkelt rent om de nu nog goedkope kookgascilinders te kopen, is vaak al te laat, vertelt correspondent Iwan Brave in Bureau Buitenland.
Uitgelicht: Suriname
Kookgascilinders, die ook wel gasbommen worden benoemd, zijn belangrijk voor Suriname, legt Brave uit. Op die gasbommen gelden overheidssubsidies. Maar het land heeft financiële steun nodig vanuit het IMF. "Om dat geld te geven stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als voorwaarde dat allerlei overheidssubsidies op zaken zoals brandstof, elektriciteit en gas worden afgeschaft. Daarom moeten Surinamers ineens marktconforme prijzen hiervoor betalen. Dat betekent dat de prijs voor kookgas zal worden vertienvoudigd."
De Surinaamse minister van Financiën en Planning legt uit waarom de overheidssubsidies worden afgebouwd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Er zijn winkeliers die denken hieruit een slaatje te kunnen slaan, vertelt de correspondent. "Die gaan zelf hamsteren. Daarmee kunnen ze hun tegen gesubsidieerde prijzen ingekochte voorraad, straks tegen verhoogde prijs verkopen. Daardoor ontstaat er ineens schaarste aan die gasbommen."
De Economische Controle Dienst treedt streng op tegen de hamsterende winkeliers. "Zo is onlangs een winkel op last van deze ECD gesloten. En zijn de ingenomen gasbommen alsnog tegen de nog geldende lage prijs verkocht. Die winkel blijft tot nader orde gesloten, om zo een voorbeeld te stellen."
Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt, verzekert Brave. "Het gebeurt vaker dat basisgoederen, die vrij zijn van bepaalde overheidsheffingen zoals uien, aardappelen en spijsolie, schaars raken, omdat winkeliers willen afwachten wat de nieuwe verhoogde prijzen zullen. Vooral nu de Surinaamse dollar aan hyperinflatie onderhevig is en daardoor zeer onvoorspelbaar blijft."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.