Natuur op Rhodos zal jaren nodig hebben om te herstellen van de natuurbranden
- Nieuws
- Natuur op Rhodos zal jaren nodig hebben om te herstellen van de natuurbranden
Op Rhodos was afgelopen weekend de grootste evacuatie ooit in Griekenland door natuurbranden. Griekenland heeft er net als andere landen in het zuiden van Europa vaak mee te maken en dat wordt alleen maar erger. Wat zijn de langetermijneffecten van dit soort branden?
Natuur op Rhodos zal jaren moeten herstellen van de natuurbranden
"Je begint met een zwart landschap, het is volledig verband. Als het vuur intens is geweest, kan de bodem ook beschadigd zijn. Daardoor kan het water er bijvoorbeeld niet goed inlopen. Het is sowieso lastig voor vegetatie om terug te groeien", vertelt natuurbrandonderzoeker Brian Verhoeven in het NOS Radio 1 Journaal. "Als er dan een keer veel regen valt, is er ook grotere kans op een overstroming of modderstroom. Het losse as mengt met het water."
Eerste groen
Verhoeven vertelt dat het enkele maanden zal duren voordat de eerste planten terug zullen keren. "Na een paar jaar zie je nog wel de dode en verbrande bomen, maar er groeien al weer struiken terug en jonge boompjes. Maar voordat een bos echt hersteld is, ben je gauw een jaar of dertig verder."
Keuzes van de mens
De mens kan een grote invloed hebben op het herstel van de natuur op Rhodos. Daarbij kunnen een aantal keuzes gemaakt worden. "Bijvoorbeeld de natuur haar gang laten gaan. We laten het als het ware op eigen manier terug groeien. Dat is een keuze. Dat scheelt werk. Maar je kan ook zeggen: er zitten een bepaald type vegetatie tussen. Die willen we meer terug in het landschap. Daar moet je dan meer op investeren. Ook dat is een optie."
Er is ook een derde optie. "Om het natuurbrandgevaar in een gebied te beperken, zeker wanneer er alweer een jong bos verschijnt, kunnen we brandstofmanagement uit te voeren. Zoals begrazing, neem herders en schapen. Maar ook beheerbranden uitvoeren."
Beheerbranden
"Je haalt veel brandstof van de grond weg. Grassen zijn heel snel droog, heel snel brandbaar. Het vuur wat aan de grond zet, is de basis voor een grote natuurbrand. Als de grond niet zo intens kan branden, is de kans dat de kronen van de bomen gaan branden veel kleiner. Dat verlaagt het natuurbrandgevaar."
RJN rhodos natuur
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.