Klimaattop Bakoe: moeizame onderhandelingen, maar hoop op doorbraak blijft
- Nieuws
- Klimaattop Bakoe: moeizame onderhandelingen, maar hoop op doorbraak blijft
De klimaattop in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is inmiddels begonnen aan de tweede week. Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei sluit zich vanaf vandaag aan bij de gesprekken. Rob Ramaker, klimaatredacteur bij de NOS, is aanwezig in Bakoe.
Video niet beschikbaar
Hoewel de gesprekken al een week bezig zijn, verloopt het overleg op de belangrijkste dossiers moeizaam. Er is vooral weinig vooruitgang geboekt over financiële steun van rijke landen aan arme landen, zowel om klimaatverandering te bestrijden als om zich ertegen te beschermen. Ook de bredere aanpak van klimaatverandering, zoals het terugdringen van uitstoot, lijkt vast te zitten.
Onderhandelingen blijven muurvast
"Het loopt stroef", zegt Rob Ramaker, klimaatredacteur van de NOS, vanuit Bakoe. "Iedereen is het erover eens dat het tempo teleurstellend is. Zeker als je kijkt naar hoe ver we al hadden moeten zijn."
Een van de grootste struikelblokken is de vraag wie financieel moet bijdragen. Europese landen wijzen vooral naar de rijke Arabische landen, met Saoedi-Arabië als koploper, die volgens hen te weinig willen meebetalen. Tegelijkertijd eisen opkomende en arme landen meer duidelijkheid over de beloofde financiële steun.
Alijevs toespraak blijft hangen
De toespraken van de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev zijn nog steeds onderwerp van gesprek. Vorige week noemde hij landen als Nederland en Frankrijk 'neokoloniaal' en omschreef hij de olie en gas van Azerbeidzjan als een ‘geschenk van God’.
"Dat soort opmerkingen helpen de onderhandelingen niet", merkt Ramaker op. "Diplomaten zijn duidelijk geïrriteerd, maar proberen de focus te behouden. Europees commissaris Wopke Hoekstra probeerde het gisteren bij Buitenhof weg te wuiven en de aandacht op de klimaatonderhandelingen te houden."
Hermans richt zich op handel in koolstofkredieten
Minister Hermans heeft een relatief gunstige taak in Bakoe: ze onderhandelt namens de EU over de internationale handel in koolstofkredieten. Dit systeem moet landen in staat stellen emissiereducties te kopen en verkopen, wat kan helpen om de mondiale uitstoot sneller te verminderen.
Daarnaast werkt Hermans aan een coalitie om fossiele subsidies wereldwijd terug te dringen. Dit onderwerp wordt gezien als minder controversieel en biedt mogelijk ruimte voor vooruitgang.
Kan Bakoe slagen?
Of Azerbeidzjan erin slaagt om een akkoord te bereiken, blijft onzeker. Het land kreeg de organisatie van de klimaattop laat toegewezen en mist ervaring in het leiden van complexe klimaatonderhandelingen. "Het is nu aan de Azeri’s om deze week te bewijzen dat ze de regie in handen kunnen nemen", zegt Ramaker. "Hun president moet hen daarbij niet verder voor de voeten lopen."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.