Chinese surveillancestaat zo lek als een mandje
- Nieuws
- Chinese surveillancestaat zo lek als een mandje
De gegevens en chatgesprekken van maar liefst 364 miljoen Chinese gebruikers zijn uitgelekt. Het lek is gevonden door de Nederlandse hacker en onderzoeker Victor Gevers. "Dit lek bewijst dat China naar creatieve manieren zoekt om aan informatie te komen", vertelt hij in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
De online database bevat privacygevoelige informatie zoals volledige namen, woonadressen en paspoortnummers. Bij elk persoon, elke regel in het bestand, staat een verwijzing naar het lokale politiebureau waar deze persoon. "We hebben zulke data gevonden van zes Chinese sociale mediakanalen, zoals WeChat."
Vooral gamers
Volgens Gevers worden dagelijks duizenden berichtjes en online profielen handmatig door de lokale politie onderzocht. "Uit de chatgesprekken blijkt dat het vooral gamers zijn die op deze manier in de gaten gehouden worden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een deel van de gegevens is verzameld in internetcafés. In China is het voor dit soort horecabedrijven verplicht om surveillancesoftware op computers te installeren. "Het bewijst dat China naar creatieve manieren zoekt om aan informatie te komen", aldus Gevers.
Sleutelwoorden
Het is nog onduidelijk wanneer een gesprek naar de politie wordt doorgestuurd. Gevers: "Het lijkt erop dat de data op bepaalde sleutelwoorden geselecteerd worden, maar daar hebben we nog geen bewijs van gevonden."
Vorige maand ontdekte Gevers een ander datalek waaruit bleek dat de Chinese overheid ruim 2,5 miljoen burgers in de provincie Xinjiang dag en nacht in de gaten houdt.