De Heilige Koe #5: Crisis op het Indiase platteland
- Nieuws
- De Heilige Koe #5: Crisis op het Indiase platteland
Elke week plegen in India tientallen boeren zelfmoord. "Het is vaak hard werken voor heel weinig geld, met weinig uitzicht op verbetering", zegt Christian Siderius van London School of Economics en de Universiteit Wageningen in aflevering vijf van de Bureau Buitenland-serie De Heilige Koe.
Video niet beschikbaar
Maar liefst 40 procent van de Indiase bevolking woont op het platteland. Dan hebben we het dus over ruim een half miljard mensen die vaak ook nog eens in ernstige armoede leven. In 2014 zagen ze hoop in premier Modi, maar vijf jaar later is er weinig terecht gekomen van zijn ambitieuze beloftes om te innoveren in landbouw. Boeren zijn ten einde raad, protesteren, of plegen zelfs zelfmoord.
Een van de boeren die zelfmoord pleegde (bron: ANP)
Het klimaat werkt ook niet mee
De aarde warmt op en dat merken de boeren in India. "Volgens de boeren is het weer onvoorspelbaarder geworden. Ze vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. Een of twee gebeurtenissen, zoals heftige regenval of langdurige droogte, en je hebt al verlies van inkomsten", zegt Siderius.
En dit gaat alleen maar erger worden. "Een van de grootste problemen is dat er te weinig wordt geïnvesteerd om klimaatverandering aan te pakken in India. Er is onderzoek nodig naar gewassen en bodemkwaliteit, maar maar de regering geeft dit geen prioriteit", aldus Siderius.
Er is onderzoek nodig naar gewassen en bodemkwaliteit, maar de regering geeft dit geen prioriteit
En dat terwijl landbouw een vitale sector is voor de economie. "Als de politiek in India echt inziet dat boeren niet alleen goed zijn voor stemmen, dan is er nog heel veel mogelijk", concludeert Siderius.
Crisis op het Indiase platteland
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.