Chinese ondernemers zitten met mondkapjesmachines in de maag
- Nieuws
- Chinese ondernemers zitten met mondkapjesmachines in de maag
Op Chinese sociale media worden machines om mondkapjes mee te maken massaal te koop aangeboden. In 2020 zijn veel ondernemers begonnen met het maken van mondkapjes, in de hoop daar goud geld mee te verdienen. Nu de pandemie ook in China voorbij is, proberen vooral kleine bedrijven wanhopig van hun dure machines af te komen, vertelt correspondent Cindy Huijgen in Bureau Buitenland.
Uitgelicht: China
Toen er aan het begin van de pandemie in 2020 wereldwijd een enorm tekort was aan mondkapjes, zagen Chinese ondernemers de kans schoon om geld te verdienen door zelf mondkapjes te produceren. Opvallend was dat niet alleen grote bedrijven als autobedrijf BYD en iPhone-fabrikant Foxconn hierop inspeelden, maar ook talloze kleine familiebedrijfjes.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het zijn vooral deze kleine familiebedrijfjes die de wanhoop nabij zijn, vertelt Huijgen. "Zij hebben veel geld geïnvesteerd om aan de machines te komen en er toch niet veel aan kunnen verdienen."
Behalve dat het einde van de pandemie de belangstelling voor mondkapjes heeft laten afnemen, had China al eerder de verkoop door kleine bedrijven aan banden gelegd. Vanwege klachten uit het buitenland over de kwaliteit van de kapjes, had de Chinese regering bepaald dat alleen bedrijven die daar toestemming voor hadden nog mondkapjes mochten verkopen.
Opgescheept met miljoenen mondkapjes
"De aanbieders die ik heb gesproken zijn al blij als ze 1% van de oorspronkelijke aankoopprijs van hun machine terug kunnen krijgen", vertelt Huijgen. Ook de ondernemers die destijds wél toestemming hadden om hun mondkapjes te verkopen, zitten nu opgescheept met voorraden die oplopen tot in de miljoenen. "Ze kunnen ze niet eens voor een goedkope prijs recyclen, omdat de neusbrug van het mondkapje van metaal is gemaakt en deze dus niet met plastic mag worden verbrand."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.