Wat gaan lokale verkiezingen in Israël betekenen? 'Voor- en tegenstanders van Netanyahu kunnen rol spelen'
- Nieuws
- Wat gaan lokale verkiezingen in Israël betekenen? 'Voor- en tegenstanders van Netanyahu kunnen rol spelen'
De lokale verkiezingen in Israël vinden vandaag plaats nadat het eerder uitgesteld werd wegens de oorlog. Maar wat gaat dit betekenen voor het land? En in hoeverre is de oorlog een verkiezingsthema? "Veiligheid speelt een rol", zegt Sander van Hoorn, verslaggever bij de NOS en voormalig correspondent Israël en het Midden-Oosten, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
'Relatief veilig'
Door de oorlog is de opkomst voor de lokale verkiezingen "laag" en veel inwoners, zoals militairen, reservisten en geëvacueerden, kunnen niet stemmen. "Dit heeft invloed op de uitslag en het tellen duurt langer", vertelt Van Hoorn. Toch gaan de lokale verkiezingen door. "In grote delen van Israël is het relatief veilig, dus uitstellen kan maar beperkt", verklaart Van Hoorn.
Volgens de verslaggever zijn de Israëlische lokale verkiezingen vergelijkbaar met hoe die in Nederland zouden verlopen. Zo zijn er veel lokale partijen die meedoen en worden er burgemeesters gekozen. "Echter, de opkomst is laag en het enthousiasme voor lokale verkiezingen beperkt", voegt Van Hoorn toe.
Gaza
Hoeveel invloed gaan deze verkiezingen hebben? "Voor- of tegenstanders van Netanyahu kunnen een rol spelen", aldus de verslaggever. De oorlog is wel een verkiezingsthema, maar wordt ondergesneeuwd. "Het nieuws wordt gedomineerd door gijzelaars in Gaza, Israëlische militairen en het leed in Gaza. Lokale verkiezingen komen pas daarna."
Uitschakelen
Er zijn ook wat ontwikkelingen in de oorlog. Zo stelt de Amerikaanse president Biden dat er al vanaf volgende week maandag een wapenstilstand zou kunnen zijn tussen Israël en Hamas. Dat is "optimistisch", volgens de NOS-verslaggever. "De grote eindvraag is wat er gebeurt als de wapenstilstand afloopt. Palestijnen en Hamas willen niet doorvechten, terwijl Israël Hamas wil uitschakelen", zegt Van Hoorn.
Hamas noemt het idee van een wapenstilstand ook prematuur. "Omdat ze het niet eens worden over wat er na een wapenstilstand gebeurt, breken ze het nu al op. Ze hopen dat er genoeg vertrouwen is voor een blijvende oplossing als alle gijzelaars geruild zijn."
Veel kritiek
Naast de lokale verkiezingen wordt er ook al vooruitgekeken naar de landelijke verkiezingen. "Er is veel kritiek op Netanyahu's aanpak", zegt Van Hoorn. "De kritiek voor 7 oktober ging vooral over hoe hij de rechtsstaat wilde hervormen en omging met religieuze groepen. Inmiddels is de vraag of hij de gebeurtenissen op 7 oktober had kunnen voorkomen."
Vlucht voorwaarts
"Netanyahu beseft deze kritiek en neemt de vlucht voorwaarts: hij wil winnen en suggereert dat na Hamas, Hezbollah aan de beurt is", aldus Van Hoorn. "Dit is ook een strijd voor zijn politieke overleving. Er komt kritiek vanuit Israël en internationaal, maar dit lijkt hem niet te deren." Van Hoorn merkt dat de situatie "verhardt", waardoor een vredesoplossing "niet dichterbij" komt.