Buitenland
NOS

Orkaan Milton aan land gekomen in Florida, meerdere doden door tornado's

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Milton aan land gekomen in Florida, meerdere doden door tornado's

Orkaan Milton is rond 02.30 uur Nederlandse tijd aan land gekomen in Siesta Key, even ten zuiden van de stad Tampa in de Amerikaanse staat Florida. Daar zijn windsnelheden tot wel 200 kilometer per uur gemeten. Ruim twee miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom.

Video niet beschikbaar

Schade

De afgelopen uren zijn er negentien tornado's ontstaan, liet gouverneur DeSantis weten. In Fort Pierce kwamen door tornado's meerdere mensen om het leven, al is nog niet duidelijk hoeveel. De autoriteiten zeggen dat er zoek- en reddingsacties aan de gang zijn.

In de hele staat zijn er zo'n 125 woningen, waarvan de meeste stacaravans zijn, verwoest nog voordat Milton aan land kwam. In de loop van de nacht raakte het honkbalstadion van de Tampa Bay Rays in St. Petersburg beschadigd. Het dak van Tropicana Field waaide kapot. In die stad stortten ook verschillende bouwkranen in. Er zijn nog geen berichten over verdere schade of slachtoffers.

Overstromingen

Naar verwachting trekt Milton de komende uren over de grote steden Tampa en Orlando. Gevreesd wordt vooral voor overstromingen als gevolg van de stijgende waterstanden. Voor bijna 2 miljoen mensen in onder meer Tampa, St. Petersburg en Clearwater is een overstromingswaarschuwing afgegeven. Op sommige plekken kan tot wel 46 centimeter aan regen vallen. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland in een heel jaar aan neerslag valt.

Zwaarste storm van deze eeuw?

Milton was begin deze week een orkaan van de hoogste categorie (5), maar was bij het aan land komen afgezwakt tot een storm van de derde categorie. Nog steeds bestaat de vrees dat deze enorme schade zal aanrichten. President Biden zei gisteravond dat Milton de zwaarste storm van deze eeuw kan worden.

Hoewel er begin deze week massale en dringende evacuatieoproepen werden gedaan, is het advies aan inwoners van de staat nu vooral om te blijven waar ze nu zijn. Het is te gevaarlijk om nu nog elders onderdak te zoeken, aldus de hulpdiensten. Volgens de federale rampenbestrijdingsdienst hebben meer dan 70.000 mensen een schuilplaats opgezocht.

Florida en omliggende staten zijn nog herstellende van orkaan Helene, die pas twee weken geleden over het gebied raasde. Die heeft van zeker 230 mensen het leven geëist.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie