Buitenland
NOS

China versoepelt: 'Kunnen ze een besmettingsgolf voorkomen én iedereen tevreden houden?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China versoepelt: 'Kunnen ze een besmettingsgolf voorkomen én iedereen tevreden houden?'

De rust lijkt wedergekeerd in China. Na dagenlange protesten tegen het overheidsbeleid worden veel coronamaatregelen opgeheven. Betekent dit het einde van de onrust? In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Garrie van Pinxteren.

Video niet beschikbaar

"Mensen mogen makkelijker in thuisquarantaine als ze positief zijn. Dat was eerst een enorm taboe", weet Van Pinxteren. "Mensen hoeven ook minder te testen. Voor openbaar vervoer hoef je je niet meer te laten testen en mensen mogen niet meer geweigerd worden in het ziekenhuis. Veel testcentra zijn ook gesloten en thuis testen wordt aangeraden."

'Nog wel stil op straat'

"Hier in Peking is het nog wel stil op straat. Ik denk dat heel veel mensen nog thuiswerken en kinderen niet naar school gaan. Ik ben ook even naar de markt geweest. Ik moest mijn code nog wel laten zien, maar het maakt niet meer uit hoeveel dagen oud die is. In de praktijk hoef ik me dus niet meer elke twee dagen te testen", aldus Van Pinxteren.

"Het lijkt het er dus sterk naar dat de regering naar de boze inwoners heeft geluisterd. Er waren al initiatieven genomen om bepaalde regels te versoepelen, maar dat was allemaal halfslachtig en onduidelijk. Nu zie je dat er dingen heel snel verschuiven. Het meest opvallend vind ik dat steeds meer experts de gelegenheid krijgen om te zeggen dat omikron niet meer zo erg is, dat mensen niet meer zo bang hoeven te zijn en dat er daarom ruimte is om te versoepelen."

'Afwachten of besmettingsgolf komt'

Van Pinxteren: "Er is nog niet gezegd dat ze helemaal van het zerocovidbeleid afstappen. Het is afwachten of China de golf besmettingen over zich heen krijgt die andere experts voorspellen, óf dat het op deze manier lukt om een grote ramp te voorkomen en iedereen tevreden te houden."

r1jn china

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie