Georgië maakt zich klaar voor politieke confrontatie
- Nieuws
- Georgië maakt zich klaar voor politieke confrontatie
Vanavond wordt groot protest verwacht in de Georgische hoofdstad Tblisi naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. In het verdeelde land roept nu zelfs de president op om te gaan demonstreren. Wouter Zweers van Instituut Clingendael en correspondent Jarron Kamphorst maken in Bureau Buitenland de stand op in het land.
Video niet beschikbaar
Campagne
De parlementsverkiezingen in Georgië roepen heftige reacties op. Verschillende nationale en internationale waarnemers concludeerden al dat er sprake is van grootschalige intimidatie, dwang en druk op kiezers. De president van het land concludeerde daarop dat de uitslag niet betrouwbaar is en dat regeringspartij Georgische Droom onterecht haar winst heeft uitgeroepen. Maar de internationale waarnemer, OVSE, gaat nog niet zo ver in haar conclusies.
"De EU is altijd ook enigszins voorzichtig", weet analist Wouter Zweers. Dat heeft te maken met de verdeeldheid onder de lidstaten, maar ook met de relaties tussen de EU en Georgië. "De EU moet de komende jaren met deze regering diplomatiek het gesprek aangaan. Als ze nu te kritisch zijn, blokkeren ze die mogelijkheid."
Ook moeten we niet te onderschatten hoe groot de achterban van Georgische Droom is, vertelt correspondent Jarron Kamphorst. "Als je in Tblisi rondloopt zie je overal Europese vlaggen, er zijn altijd grote demonstraties. Maar toen ik door de stad liep afgelopen zaterdag sprak ik veel mensen, ook jonge mensen, die op Georgische Droom gingen stemmen. Het lijkt erop dat hun campagne goed heeft gewerkt."
Confrontatie
In die campagne werd onder andere ingespeeld op de angst voor oorlog. Vanwege de oorlog met Rusland in 2008 is die angst zeer aanwezig, aldus de correspondent. "Nog steeds wordt twintig procent van dit land bezet door Rusland. Het is dus op zich een reële angst, maar om te zeggen dat dat de schuld was van de oppositie, dat is een tweede. Toch is het de voornaamste reden die je hoort onder de stemmers waarom ze voor deze regering gaan."
De tegenstanders van de regeringspartij laten het er niet bij zitten. Zij vrezen voor het verder inperken van onder andere LHBTI-rechten en de vrijheid van maatschappelijke organisaties. Daarom gaan ze vanavond de straat op. "Beide kanten maken zich klaar voor een confrontatie. Ik vermoed dat de protesten wel even aan kunnen houden", zegt Kamphorst. Eerdere demonstraties hielden soms weken of maanden aan. "Het zal er ook van afhangen in hoeverre de internationale gemeenschap de oppositie steunt of niet."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.