Georgische Droom blijkt een nachtmerrie
- Nieuws
- Georgische Droom blijkt een nachtmerrie
Georgië bevindt zich op een keerpunt. De regeringspartij Georgische Droom gaat de omstreden 'Russische wet' invoeren, waardoor het potentiële EU-lidmaatschap voor Georgië in gevaar komt. Dit zorgt voor onvrede onder de meerderheid van de Georgiërs, die juist toenadering tot de EU zoeken. Daarover correspondent Jarron Kamphorst in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Pro-Russische koers
Demonstranten vrezen dat deze wet Georgië verder richting Rusland duwt, in plaats van Europa. De wet dient de belangen van Georgische oligarchen, die nauwe banden hebben met Rusland. "De afgelopen jaren heeft de Georgische regering een steeds autoritairdere, pro-Russische koers genomen", vertelt Kamphorst.
In het Georgische parlement lieten sommige parlementsleden duidelijk merken wat ze van de nieuwe wet vinden:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Europese droom
"Toetreding tot de EU zou het machtsimperium van de oligarchen in gevaar kunnen brengen, wat verklaart waarom zij voorstander zijn van de wet", vervolgt Kamphorst. Maar de meerderheid van de Georgische bevolking zoekt juist toenadering tot Europa. "Voor de demonstranten betekent de wet het einde van hun Europese droom. Daarom gaan zij massaal de straat op."
Als je meer dan 20% van je inkomsten uit het buitenland ontvangt, zul je als buitenlandse agent worden gezien.
Vergaande gevolgen
De wet maakt het niet alleen moeilijker voor de oppositie om oppositie te voeren, maar heeft ook andere gevolgen voor de Georgische democratie. "Het beperkt mogelijk ook de vrijheid van media. Als je meer dan 20% van je inkomsten uit het buitenland ontvangt, zul je als buitenlandse agent worden gezien." En dat kan er volgens de correspondent toe leiden dat journalisten het werk vanaf dat moment moeilijker wordt gemaakt.
Welke kant wil Georgië op? & Influencers steeds belangrijker bij Indiase verkiezingen - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.