Buitenland
NOS

Oekraïne mag Nederlandse F-16's in Rusland inzetten, zegt Commandant der Strijdkrachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne mag Nederlandse F-16's in Rusland inzetten, zegt Commandant der Strijdkrachten

Voor het eerst voeren de Oekraïners niet alleen aanvallen uit op Russische vliegvelden en andere strategische doelen waarvandaan ze worden aangevallen, maar nemen ze ook tal van dorpen in - zoals in de Koersk provincie. Onno Eichelsheim, de hoogste militair van ons land, zou er geen problemen mee hebben als er ook Nederlandse F16's worden gebruikt bij zulke offensieve acties. Hij is op bezoek bij zijn collega's in de VS. Correspondent Rudy Bouma sprak met hem over de Oekraïense operatie.

Video niet beschikbaar

"Wij hebben geen restricties gelegd aan het gebruik en bereik van de F-16, mits gehouden wordt aan het oorlogsrecht", aldus Eichelsheim.

De hoogste militair van Nederland vindt de Oekraïense aanval op Russisch grondgebied "op praktisch gebied briljant". "Ze hebben op een goede manier, met nieuwe technieken, vrij snel een groot gebied ingenomen. Daarmee hebben ze een dilemma gecreëerd voor Poetin", zegt Eichelsheim.

Aanval Koersk

Oekraïense militairen trokken op 6 augustus het Russische Koersk binnen. Volgens Kyiv hebben ze inmiddels meer dan honderd plaatsen ingenomen in de Russische regio aan de eigen grens. Eerder werden vliegvelden en infrastructuur aangevallen.

"Oekraïne moet wel anders acteren dan het de afgelopen periode heeft gedaan, want nu is het een statisch front. Dus ik begrijp vanuit militair operationeel oogpunt heel goed dat Oekraïne het op deze manier probeert", zegt Eichelsheim.

Geen problemen

De Commandant der Strijdkrachten zou er geen problemen mee hebben als bij zulke offensieve acties ook Nederlandse wapens worden gebruikt. "De middelen die wij leveren kan Oekraïne inzetten zoals het land wil, mits gehouden wordt aan het humanitair oorlogsrecht." De Amerikanen zijn het daar deels mee eens, zegt Eichelsheim, die op bezoek is bij zijn collega's in de VS.

"Zij hebben andere restricties, maar zij hebben ook andere wapensystemen geleverd. We hebben in ieder geval dezelfde lijn om ervoor te zorgen dat Oekraïne de oorlog wint. Ik denk dat we er alle moeite in steken om dat te realiseren."

Nederland heeft 24 F-16-vliegtuigen beschikbaar gesteld voor Oekraïne. Eichelsheim wil niet zeggen hoeveel daarvan al in het land zijn ingezet.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie