Buitenland
NOS

Noodhulp bereikt Tonga met voedsel en schoon drinkwater: 'Het eiland is echt een puinbak'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodhulp bereikt Tonga met voedsel en schoon drinkwater: 'Het eiland is echt een puinbak'

Pas ruim een week na de vulkaanuitbarsting bij eilandengroep Tonga wordt duidelijk hoe groot de schade is. De eilanden zitten onder een dikke laag grijze as en veel huizen zijn ingestort of weggevaagd. Lange tijd was er geen contact mogelijk door een kabelbreuk, maar inmiddels is er hulp uit onder meer Nieuw-Zeeland. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde Karlien Palu uit Breda meer over de situatie. Haar schoonfamilie woont op Tonga.

Video niet beschikbaar

"Het heeft vier dagen geduurd voordat het lukte om contact te krijgen met onze familie", zegt Palu. "Ze zijn erg geschrokken, maar het gaat goed. Ze zijn er gelukkig goed vanaf gekomen. Hun huis is niet beschadigd. Maar het eiland is wel echt een puinbak."

Contact

"Het eerste contact was heel gebrekkig. De telefoonlijn viel elke keer weg, maar we hadden tenminste een stem gehoord", aldus Palu. "Nu gaat het wat beter met de telefoonlijn." Ook is er sinds gisteren weer wat internetverkeer mogelijk. Naar verwachting duurt het nog ruim een maand voordat de internetverbinding volledig is hersteld.

"Zo'n vulkaanuitbarsting gebeurt vaker", vertelt Palu, "maar dit was wel een flinke explosie. Daarna kwam opeens een tsunamiwaarschuwing. Iedereen moest evacueren. Toen werd het opeens heel hectisch, want iedereen probeerde een helling op te gaan", zegt Palu. "Onze familie is nu weer thuis, maar ze moeten zoveel mogelijk binnenblijven vanwege mogelijk zure regen en de stoffen die rondgaan in de lucht. Het eiland is bedekt met een dikke laag as. Het is overal zwart en stoffig."

Drinkwater

"Het grootste probleem is drinkwater, omdat het water vervuild is. Op donderdag is de eerste vlucht vanuit Nieuw-Zeeland aangekomen met drinkwater en andere spullen. Er zijn ook drie schepen onderweg. Ook Australiƫ, Japan, de VS en het VK sturen drinkwater en voedsel op." Noodhulp uit het buitenland was eerder nog niet mogelijk. Door de vulkaanuitbarsting konden vliegtuigen niet landen op de belangrijkste luchthaven. Inmiddels zijn de landingsbanen schoongeveegd, met hulp van de lokale bevolking.

Palu: "We kunnen er niet naartoe, maar dat kon al niet want het eiland zat dicht vanwege het coronavirus. Ze hebben daar nooit corona gehad, omdat de grenzen al bijna twee jaar dichtzijn. En nu komt hulpverlening vanuit andere landen waar er wel corona is. Het is dus spannend, want we hopen niet dat het virus daar alsnog binnenkomt."

r1jn tonga

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie