Supervulkaan Campi Flegrei onrustig: 'Bij uitbarsting zien we dat over de hele wereld'
- Nieuws
- Supervulkaan Campi Flegrei onrustig: 'Bij uitbarsting zien we dat over de hele wereld'
In Italië is het de laatste weken onrustig rondom de Campi Flegrei, een supervulkaan even ten westen van Napels. Bij een mogelijke uitbarsting moeten zo'n 3 miljoen mensen worden geëvacueerd. Dat klinkt nogal alarmerend, maar code geel geldt al sinds 2012.
Onrustig rondom supervulkaan Campi Flegrei
Video niet beschikbaar
"Hij ligt op zo’n 15 kilometer van Vesuvius, maar hij is een stuk groter. Iets van 12 kilometer is z’n voetafdruk", vertelt vulkanoloog Rob Govers in NOS Met het Oog op Morgen. "Hij bestaat niet uit één grote krater, maar uit 40 kleinere kraters."
Bedreigend
Campi Flegrei heeft terecht de benoeming supervulkaan gekregen, vindt Govers. "Het is een van de weinige vulkanen die echt serieus bedreigend kunnen zijn. Hij kan grote hoeveelheden as en lava uitspugen", legt hij uit. 40.000 jaar geleden heeft de supervulkaan zoveel as uitgespuugd dat er jarenlang aswolken rondom de aarde hingen. "Als er weer zoiets zou gebeuren, is dat heel relevant."
Uitbarsting
"Hij is zwaar explosief. Als hij uitbarst dan zien we dat over de hele wereld heen. De explosieve kracht is veel groter dan die van Krakatau en dat was een zware en beroemde vulkaanuitbarsting." Dit soort uitbarstingen zijn uiterst zeldzaam, vertelt Govers. Maar er is misschien wat gaande in de supervulkaan. "De Italiaanse observatoria hebben allerlei signalen opgevangen die erop duiden dat er mogelijk wel iets aan de hand is. Maar de grootste kans is dat als hij uitbarst het een relatief kleine uitbarsting is. Dat is in het verleden ook gebeurd."
Het is niet helemaal duidelijk of hij uitbarst en wanneer Campi Flegrei dan zou uitbarsten. Dat is erg lastig te zeggen, vertelt Grovers. "Bij de meeste vulkanen begint dat met meer aardbevingen. Dan begint het gas flink toe te nemen, dat wordt allemaal door de Italiaanse collega’s goed in de gaten gehouden. In de meeste gevallen gaat het goed, maar het kan ook gewoon echt fout zijn. In hun laatste publicatie schrijven de collega's dat het mogelijk is dat het nu in één keer kan gaan."
Rondom de vulkaan
Iris de Brouwer woont met haar Italiaanse echtgenoot net buiten de stad Pozzuoli, bovenop het vulkanische gebied en geeft daar ook tours aan toeristen. "De zwavellucht is hier regelmatig aanwezig", vertelt ze. "Vroeger gingen wij gewoon in de Solfatara krater op bezoek en bij zwaveldampen. Dat kan niet meer. Sinds 2012 is het hier een gele zone, dus de alertheid is iets opgeschroefd. De laatste jaren wordt de aardkorst wat omhoog geduwd, in de haven van Pozzuoli zie je dat de kades een stuk boven zee uitsteken. Dat was eerst niet."
De Brouwer maakt zich wel een beetje zorgen over de vulkaan, maar de Italianen om haar heen zijn niet bang. "Die leven hier al hun hele leven mee. Het is ook niet heftiger dan wat er in de jaren ’80 was. Toen zijn hele delen ook geëvacueerd hier, dat is nu allemaal niet aan de hand. Je woont gewoon op een plek die in beweging is."
OOG Vulkaan
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.