Oekraïne laat journalisten binnen in krijgsgevangenenkamp voor Russische soldaten
- Nieuws
- Oekraïne laat journalisten binnen in krijgsgevangenenkamp voor Russische soldaten
Terwijl de oorlog tussen Rusland en Oekraïne maar voortduurt, worden er wel geregeld krijgsgevangenen uitgeruild. Vorige week nog; 90 Russen tegen 90 Oekraïners. Maar er zitten ook nog honderden tot duizenden vast; te wachten tot zij ook worden uitgeruild. Midden-en Oost-Europa correspondent Christiaan Paauwe mocht kijken in een Oekraïens krijgsgevangenenkamp waar Russen wachten op uitlevering. Hij vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Een kijkje in een Oekraïense krijgsgevangenis
Video niet beschikbaar
"De Russische krijgsgevangenen willen graag naar huis, naar hun gezin", aldus een krijgsgevangene tegen Paauwe. Hij werd bewusteloos na een gevecht met Oekraïense militairen. Inmiddels zit hij al ruim een halfjaar vast in dit kamp. Een verpleger zegt het moeilijk te vinden om de krijgsgevangenen te helpen. Zelf vechten zijn zoon en schoonzoon aan het front voor Oekraïne.
Beschaafd land
Volgens Paauwe geeft dit bezoek een uniek kijkje in hoe Russische militairen kijken naar de oorlog. "We kunnen niet aan de Russische kant van het front komen als journalisten." Oekraïne laat wel vaker journalisten binnen in dit kamp. "Zo willen ze laten zien dat ze goed omgaan met de gevangenen", aldus Paauwe. "Ze willen laten zien dat ze een beschaafd westers land zijn en houdt aan internationale afspraken. In deze afspraken over oorlogsvoering staat ook dat je krijgsgevangene moet beschermen. "En dus mag je ze eigenlijk ook niet zomaar voor journalisten neerzetten." Al benadrukt Paauwe wel dat hij deze mannen zelf heeft benaderd of hij ze mocht spreken. "Ook moet je uitkijken met wat voor informatie je deelt over de personen."
Martelingen
Volgens de gevangenen zijn de omstandigheden goed, toch willen ze graag naar huis. Aan de andere kant, in Rusland gaat het anders. Met de Oekraïense krijgsgevangene gaat het namelijk wel een stuk minder. "Als ze terugkomen, dan zijn ze verzwakt en ondervoed. Ook zijn er tekenen van martelingen. Echt heel anders dan hoe het gaat in Oekraïne."
En nog even terug naar de krijgsgevangene die Paauwe sprak. "Ik vond het werk leuk om te doen. Niet om Oekraïners te doden, maar de sfeer in het leger beviel mij. Orders krijgen en die uitvoeren." Mochten ze weer worden opgedragen om te vechten? "Dan doe ik dat, het is mijn plicht", aldus één van de gevangenen.
Krijgsgevangen in Oekraïne
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.