'Landroof en genocide': de inheemse bevolking van Suriname wil óók excuses
- Nieuws
- 'Landroof en genocide': de inheemse bevolking van Suriname wil óók excuses
Voordat de Nederlandse kolonisten met tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Suriname kwamen, woonden er duizenden inheemse volkeren. "Er is landroof gepleegd en genocide", zegt Inge Pierre bij Spraakmakers. Daarom is het volgens haar hoog tijd voor excuses van Nederland aan de inheemse bevolking, voordat ook de laatste inheemse dorpen zijn weggevaagd.
Video niet beschikbaar
We hebben het er de laatste tijd vaak over: erkenning en een excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Onlangs bood de Amsterdamse burgmeester Femke Halsma namens Amsterdam excuses aan. "Als burgemeester Halsema de nazaten van de Afrikaanse tot slaaf gemaakten excuses aanbiedt, dan moet ze niet voorbijgaan aan het feit dat de kolonisten als eerste de inheemse bevolking aantrof", zegt Pierre die spreekt namens de stichting Kaikoesie, die zich inzet voor inheemse gemeenschappen.
Het voelt alsof onze geschiedenis wordt doodgezwegen
Het is volgens haar goed dat er steeds meer aandacht is voor de Surinaamse geschiedenis, maar daarbij wordt het verhaal van de inheemse inwoners vergeten. "Het voelt alsof onze geschiedenis is doodgezwegen", aldus Pierre.
Er woonden duizenden inheemse volkeren in Suriname
"De kolonisten hebben het land niet vanzelf gekregen", vervolgt zij haar verhaal. "Er woonden duizenden en duizenden inheemse volkeren in Suriname. Er is landroof gepleegd. Hele dorpen zijn weggevaagd." Volgens Pierre is dit mede te bewijzen aan de hand van historische kaarten die de eerste Nederlandse kolonisten maakten van het gebied.
"Wij hebben historische documenten gevonden waaruit blijkt dat er nog veel meer inheemse gemeenschappen waren dan er nu nog bestaan. Deze gemeenschappen zijn weggevaagd door het Nederlands koloniaal bestuur, ze hebben ons gebied gestolen, onze taal verboden en daarmee onze cultuur vernietigd", aldus Pierre.
Geen bescherming
Het inheemse verhaal is in Suriname en daarbuiten altijd onderbelicht geweest, vindt Pierre. Dat komt omdat het een minderheid betreft. Op dit moment zijn er nog 20.000 mensen met inheemse roots in het land, dat is zo’n 4 procent van de totale Surinaamse bevolking.
Nederlandse excuses zou volgens Pierre ook nu nog belangrijk zijn, als erkenning voor het enorme leed dat hen is aangedaan. Maar ook omdat de (grond)rechten van de volkeren nog steeds onder druk staan. "Op dit moment zijn er achtduizend gewapende Brazilianen die op onze gronden illegaal goud delven", zegt Pierre. De inheemse bevolking wordt niet erkend door de Surinaamse wet en krijgen geen bescherming van de overheid.
Nederlandse excuses
Volgens Pierre zouden Nederlandse excuses kunnen bijdragen om de bescherming en erkenning van hun rechten te bewerkstelligen. "We willen dat ons gebied weer van ons wordt."
Het gevecht dat Pierre en anderen inheemse volkeren uit het (regen)woud voeren, voelt zonder die steun als een strijd van David tegen Goliath, want ze vechten niet alleen voor erkenning en bescherming bij de Surinaamse en Nederlandse overheid. "Grote rijke bedrijven willen ons weghebben."
Inge Pierre over erkenning voor de inheemse inwoners van Suriname
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!