Buitenland
VPRO

Zet Nigel Farage de Britse campagne op z’n kop?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zet Nigel Farage de Britse campagne op z’n kop?

Over iets minder dan een maand mogen de Britten naar de stembus en de verkiezingscampagne is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. Gisteravond was het eerste tv-debat tussen premier Rishi Sunak en zijn belangrijkste uitdager Keir Starmer. En ondertussen komt ook Nigel Farage weer om de hoek kijken. "Dit is rampzalig nieuws voor Sunak", vertelt voormalig VK-correspondent Hieke Jippes in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

De conservatieve partij staat flink achter in de peilingen op de Labour partij van Keir Starmer. "Sunak weet nu ook wel dat er niet meer verwacht wordt dat hij zal winnen", zegt Hieke Jippes. "Maar gisteren liet hij voor de eerste keer zien dat hij kon vechten. Dat zag zijn achterban ook, hij komt eindelijk op voor de zetels die ze dreigen te verliezen."

Want in de peilingen staat de conservatieve partij er niet bepaald goed voor. Al lange tijd staat Sunak zo’n twintig procent achter op zijn rivaal Keir Starmer. Maar ook op rechts kan de conservatieve partij op concurrentie rekenen. Met zijn partij Reform UK mengt Nigel Farage, bekend van zijn pro-Brexit campagne, zich nu ook in de verkiezingsstrijd.

Nigel Farage

"Dat Nigel Farage zich nu in de strijd mengt is rampzalig nieuws voor Sunak. Het was al uitermate onwaarschijnlijk dat de Conservatieven een meerderheid zouden halen, maar nu hebben mensen de mogelijkheid om ook nog uit te wijken naar een andere partij op rechts", vertelt Hieke. "Min of meer iedereen in het Verenigd Koninkrijk is er nu slechter aan toe dan voor 2010. Daar heeft covid en de energiecrisis ook mee te maken, maar al het geruzie in de Conservatieve partij maakt dat mensen absoluut niet meer met die partij in zee willen gaan."

De komst van Farage zet de verkiezingscampagne in ieder geval helemaal op zijn kop, want met hem komt ook het thema migratie weer bovenaan de agenda te staan. "Het ging tot nu toe eigenlijk vooral over bestaanszekerheid en zorg, maar nu is migratie weer hét onderwerp. En dan zullen mensen in de verleiding komen om op Reform UK te stemmen, omdat zij extremer zijn op het gebied van migratie dan de Conservatieve partij".

Israëlisch verzet tegen vredesplan Gaza & Verkiezingscampagne VK barst los - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie