Arabisch wegbezuinigen op Nederlandse universiteiten 'buitengewoon kortzichtig'
- Nieuws
- Arabisch wegbezuinigen op Nederlandse universiteiten 'buitengewoon kortzichtig'
Op zowel de Universiteit Utrecht als de Universiteit Leiden dreigen verschillende taalopleidingen geschrapt te worden, waaronder Arabisch. En dat terwijl de Universiteit Leiden juist op het gebied van Arabisch een wereldreputatie heeft die al eeuwen teruggaat. De berichtgeving leidt tot veel kritiek. "Ik begrijp niet goed waarop men daarmee denkt te besparen. Het gaat niet over grote bedragen en de schade die je aanricht is enorm", stelt Arabist Carool Kersten in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
400 jaar oude studie
De Universiteit Leiden kent een van de oudste studies Arabisch in Europa, een traditie die al meer dan 400 jaar terug gaat. In die periode bouwde de Universiteit een gerenommeerde collectie boeken en manuscripten op. Juist daarom steken de plannen om de opleiding te schrappen enorm bij Arabist Carool Kersten van de KU Leuven. "Ze hebben een wereldreputatie. Opgericht midden in de Tachtigjarige Oorlog, het heeft een Franse en Duitse bezetting overleefd, een koloniale tijd. Ik vind het buitengewoon kortzichtig."
Administratieve en bestuurlijke functies zijn vervijfvoudigd. Dus ik weet wel waar ik het zou zoeken.
Bezuinigingen noodzakelijk
Onder andere door voorgenomen bezuinigingen vanuit het nieuwe kabinet zouden Nederlandse Universiteiten besparingen door moeten gaan voeren voor de komende jaren. Bij de Universiteit Leiden wordt door het geringe aantal studenten daarvoor vooral gekeken bij taalopleidingen. Per jaar beginnen zo’n veertig studenten aan Midden-Oostenstudies, waarvan er ongeveer twintig afstuderen. Toch zou Kersten als het aan hem ligt op andere gebieden bezuinigen. "Als er dan bezuinigd moet worden, dan weet ik waar ik het moet zoeken. Ik loop nu twintig jaar mee in de academische wereld. Studentenaantallen en academische formatieposities zijn verdubbeld. Maar administratieve en bestuurlijke functies zijn vervijfvoudigd. Dus ik weet wel waar ik het zou zoeken."
Belang voor internationale handel en diplomatie
Taalopleidingen hebben al langer te kampen met een 'stoffige' reputatie, maar dat is volgens Kersten niet helemaal terecht. Juist nu het Midden-Oosten onder hoogspanning staat, is kennis van het Arabisch van essentieel belang stelt hij. "Niet alleen de diplomatiek, en de internationale handel hebben hier belang bij, er zijn ook veiligheidsoverwegingen waarom de kennis van het Arabisch belangrijk kan zijn."
Israël verbiedt grootste hulpverlener in Gaza & Verdwijnt Arabisch op Nederlandse universiteiten? - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.