‘Het is geen verkrachting, de meisjes hebben geld nodig en de soldaten betalen’
- Nieuws
- ‘Het is geen verkrachting, de meisjes hebben geld nodig en de soldaten betalen’
"Mijn soldaten denken niet aan seks, die zijn bezig met leven en dood", zegt een commandant van het Oekraïense leger. Maar de hulporganisaties vertellen iets anders aan Michiel Driebergen, die voor Bureau Buitenland naar Oost-Oekraïne reist.
Video niet beschikbaar
Psychologe Katerina Sjoetaleva werkt in de oorlogsprovincie Donbas. Met de organisatie Ukrainian Frontiers zet Sjoetaleva in tegen de verspreiding van HIV en Hepatitis-C, een groeiend probleem in deze regio. Ze zoekt tussen de huizen met kapotgeschoten ramen naar de achterblijvers, veelal drugsverslaafden en prostituees.
Katerina Sjoetaleva test een drugsgebruiker op HIV en Hepatitis-C, in Mironivski, Oost-Oekraïne
Door het uitdelen van snoepjes probeert Sjoetaleva contact te maken met jonge meisjes in de kleine dorpen. Polina (17) woont in Tosjkovka, ze kreeg haar zoontje op haar zestiende. De vader? Een soldaat. "Het is geen verkrachting", legt Sjoetaleva uit. "De meisjes hebben geld nodig en de soldaten betalen."
HIV in de Donbas
Kinderprostitutie
Kinderprostitutie is een bekend verschijnsel aan het front. De leidster van het buurthuis schat dat de helft van de meisjes tussen de 13 en 17 jaar seks heeft met soldaten. "Iedereen doet het", voegt Polina daaraan toe.