Buitenland
VPRO

Aanslagen in Russische republiek Dagestan: 'Wijst op IS-praktijken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanslagen in Russische republiek Dagestan: 'Wijst op IS-praktijken'

Het Russische Dagestan werd opgeschrikt door een reeks aanslagen: kerken, synagogen en een politiebureau werden gisteravond aangevallen. Wie zit er achter de aanslagen? En waarom is het juist in Dagestan nu zo onrustig? "De strijd in Gaza wakkert de verschillen tussen de joden en moslims in Dagestan aan", zegt Kaukasus-kenner en UvA-professor Michael Kemper in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Het gaat om aanslagen in twee steden in de Russische deelrepubliek Dagestan, in de hoofdstad Machatsjkala en in de stad Derbent. "Hoeveel mensen erbij betrokken waren weten we niet, wel dat vijftien agenten en vijf of zes aanslagplegers zijn omgekomen", vertelt Michael Kemper.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Kemper denkt dat Islamitische Staat verantwoordelijk is. "In een van de kerken is de priester vermoord, zijn keel is doorgesneden. Dat wijst op de bekende praktijken van IS. De aanslag lijkt in een patroon te passen van de terreurgroep, zoals de grote aanslag in Moskou afgelopen maart."

Voedingsbodem voor terrorisme

"Dagestan is een kleine en hele arme republiek. Mensen die dat kunnen vertrekken naar andere delen van Rusland om te werken." Wie achterblijft krijgt te maken met heel veel corruptie en strijd tussen verschillende etnische groepen. "Dat vormt al sinds de jaren negentig een voedingsbodem voor terrorisme", zegt Kemper.

Maar sinds de hevige strijd in Gaza zijn de spanningen in Dagestan nog veel groter geworden. Het is een overwegend islamitische deelrepubliek, met een joodse minderheid. Sinds de aanslag van 7 oktober en de hevige aanvallen op burgerdoelen in Gaza is ook in Dagestan de spanning tussen joden en moslims toegenomen. "Die strijd in Gaza wakkert de spanningen tussen joden en moslims in Dagestan weer aan", vertelt Kemper.

Veel slachtoffers aan het front

Maar er speelt nog iets in de Russische deelrepubliek. "Dagestan is heel hard geraakt door de oorlog in Oekraïne. In elk dorp kent iedereen wel iemand die gestorven is in de oorlog", legt Michael Kemper uit. "Het is een arme regio, waar mensen op zoek zijn naar werk en daarom maar in het leger gaan." Maar heel veel jonge mannen uit Dagestan worden ook verplicht naar het front gestuurd, veel meer dan bijvoorbeeld uit grote steden als Moskou of Sint-Petersburg. "Dat zorgt ook voor heel veel spanningen en ontevredenheid in Dagestan", zegt Kemper. "Poetin kiest ervoor om deze jongens te laten vechten, want kritiek uit de regio kan hij beter hebben dan uit de grote steden. Die wil hij tevreden houden."

Opnieuw aanslagen in Rusland & De Filipijnen willen geen oorlog - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie