Miljoenen coronavaccins worden weggegooid: 'Het had ook gebruikt kunnen worden voor andere landen'
- Nieuws
- Miljoenen coronavaccins worden weggegooid: 'Het had ook gebruikt kunnen worden voor andere landen'
Aan het eind van deze maand moet de EU 55 miljoen doses coronavaccins weggooien omdat de houdbaarheidsdatum bereikt is. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib en People’s Vaccine Alliance. Vaccins die ze in Afrika heel goed hadden kunnen gebruiken. Het is dan ook niet voor niks dat de onderzoekers nu met deze studie naar buiten komen. Morgen begint in Brussel de tweedaagse EU-Afrika top, waar het ook zal gaan over een eerlijkere verdeling van vaccins.
55 miljoen coronavaccins weggegooid
Video niet beschikbaar
"Elk dose kan een mensenleven redden", vertelt beleidsadviseur Ben van Gils van Oxfam Novib in het NOS Radio 1 Journaal. Hij hoopt dat er wat gaat veranderen aan de houding die de EU nu heeft naar de coronavaccins tijdens de EU-Afrika Summit.
Vaccins
Er wordt al langer door instanties in de gaten gehouden hoe veel vaccins er elke maand weg worden gegooid. Wereldwijd worden er in de maand februari al 241 miljoen vaccins vernietigd. 55 miljoen daarvan zijn afkomstig uit de Europese Unie. Erg zonde, vindt van Gils.
Afrika
Afrika kampt al langer met een laag vaccinatiegehalte. "Het crue is dat Europa alles heeft opgekocht voor de eigen bevolking, maar het is gewoon te veel. Het had ook gebruikt kunnen worden voor andere landen." Van Gils vertelt ook dat er een andere manier is. "We pleiten al langer voor het opgeven van patenten. Dan kunnen landen in Afrika ook hun eigen vaccins produceren."
Belang
Volgens hem is het doneren van de vaccins ook in ons eigen belang. Ten eerste maakt het de afhankelijkheid van Afrika groter. "In Nederland gaan we aan het einde van de maand weer terug naar een normaal leven. De economiecijfers zijn weer zoals voor corona. In Afrika is dat helemaal niet zo. Niet alleen gaan mensen dood aan corona, maar het heeft een enorme invloed op de economie. De afhankelijkheid wordt alleen maar groter." Daarnaast is er een kans dat er een nieuwe mutatie ontstaat op het continent. "Het is nog steeds een pandemie. Het kan ook gewoon weer terugkomen. Net zoals omikron."
RJN oxfam
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.