Buitenland
KRO-NCRV

Mazelenepidemie in Congo kostte al zeker 6000 levens

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mazelenepidemie in Congo kostte al zeker 6000 levens

In Congo heeft een mazelenepidemie al zeker 6000 levens geëist – drie keer zoveel als de ebola-uitbraak. Dat terwijl de ziekte goed te bestrijden is. "We hebben al heel lang een goed werkend vaccin", zegt Marit van Lenthe van Artsen zonder Grenzen, "maar dat werkt alleen als heel veel mensen gevaccineerd zijn."

De vaccinatiegraad is het probleem. Door de slechte bereikbaarheid van veel gebieden in Congo zijn veel mensen, jong en oud, niet ingeënt. In stedelijke gebieden is tot meer dan 90 procent gevaccineerd, maar op plekken midden in het land is dat 1 op de 4.

Snelle verspreiding

Eén patiënt met mazelen besmet gemiddeld 12 tot 15 personen. De ziekte verspreid zich razendsnel. "Als je in een kamer bent met 20 mensen waar iedereen is gevaccineerd en je hebt mazelen, dan raakt niemand besmet." Zijn in diezelfde ruimte 1 of 2 mensen niet ingeënt, dan kan het naar die personen worden doorgegeven. Is niemand ingeënt, dan gaat het razendsnel.

In Congo zijn plekken die zo afgelegen zijn, dat ze een tijd niet aan de mazelen zijn blootgesteld en de vaccinatiegraad laag is. "Daar hoeft maar één iemand binnen te komen en iedereen krijgt mazelen."

Moeilijk bereikbare plekken

De vaccinatiegraad is mede zo laag doordat het op grote schaal inenten van mensen lastig is in Congo. Van Lenthe merkt dat met vaccinatiecampagnes. In een stad kunnen ze zo duizend kinderen per dag inenten, maar op afgelegen plekken lopen ze tegen logistieke problemen aan.

Bij de vorige epidemie ging Van Lenthe mee naar een gebied met drijvende eilandjes waar mensen woonden. Vanaf een boot werd de lokale bevolking bereikt. "Mensen konden alleen vanaf de eilanden kinderen in bootjes naar ons toe laten komen." Zo bereikten ze slechts twintig kinderen per dag.

Gekoelde vaccins

"Wereldwijd is er een goede strategie om kinderen op jonge leeftijd te vaccineren." De crux in Congo is dat de vaccins in de koelkast bewaard moeten worden, terwijl niet in alle posten en healthcenters een werkende koelkast aanwezig is.

De vaccins komen in doses van tien. "Dan zeggen ze we doen dat op maandag, maar dan komt een moeder met een baby'tje op dinsdag, dan zeggen ze daar beginnen we niet aan. Kom volgende week maar terug." De andere negen vaccins worden anders namelijk weggegooid. "Maar als je net twee dagen hebt gelopen om daar te komen dan zeg je, nou laat maar."

De huidige situatie klinkt niet bijzonder hoopvol, maar Van Lenthe ziet mogelijkheden. "Als we met zijn allen buiten de lijntjes durven kleuren en een ander vaccinatiesysteem in Congo kunnen opzetten, dan kan dat prima."

Ster advertentie
Ster advertentie