Buitenland
KRO-NCRV

Tegen welke obstakels lopen hulpverleners aan in Gaza?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegen welke obstakels lopen hulpverleners aan in Gaza?

De oorlog in Gaza heeft ervoor gezorgd dat er te weinig goederen, waaronder eten en drinkwater, verkrijgbaar is voor Palestijnen. Hulporganisaties als Oxfam Novib en het Rode Kruis doen hun uiterste best om hulp te bieden, maar lopen tegen allerlei obstakels aan. Mirjam van Dorssen, hoofd Programma's bij Oxfam Novib, vertelt bij Spraakmakers hoe moeilijk het is voor hulpverleners.

Video niet beschikbaar

Volgens Van Dorssen is het "operationeel" moeilijk om als Oxfam Novib-medewerker in Gaza te zijn. "Het grote struikelblok is eigenlijk die veiligheid." Wat vooral met moeite gaat, is het verplaatsen van A naar B en te zien welke hulp er nodig is. "Om die inventarisatie te doen en daadwerkelijk dan ook de hulp te bieden, omdat er nog steeds bombardementen doorgaan, dag en nacht."

Grensovergangen

Bovendien is het moeilijk om hulp binnen te krijgen, zegt Van Dorssen. "Er zijn maar een paar grensovergangen die functioneren. En het is een enorme operatie om dus hulpgoederen die Gazastrook in te loodsen." Israël heeft namelijk de controle over de grensovergangen. "Er komt veel te weinig binnen en er wordt heel veel tegengehouden. Er is te weinig voedsel, te weinig basisvoorzieningen, water en andere hulpgoederen. Vandaar dat het ook zo moeilijk is om die hulp te leveren."

Gevaarlijk

Maar er zijn vooralsnog meer struikelblokken. "In Gaza is er heel weinig law and order", zegt Van Dorssen. Zo worden hulpgoederen gestolen en vinden er gevechten plaats in het gebied. "Dus om die hulpgoederen aan de Gaza-kant te ontvangen, is ook op dit moment heel gevaarlijk." Een staakt-het-vuren zou hulpverlening een stuk makkelijker maken.

5 liter water per dag

Eén van de grootste problemen is op dit moment het watertekort. Onderzoek van de VN wijst uit dat Gazanen slechts vijf liter per dag ter beschikking hebben, wat voor de oorlog nog 80 liter per dag per persoon was. Nederlanders gebruiken gemiddeld 130 liter per persoon per dag. Volgens de VN heb je minstens 15 liter per dag nodig om te kunnen overleven. "De nood is heel erg hoog", zegt Van Dorssen.

Polio

Veel hulpverleners zijn gevlucht uit het gebied. "Mensen worden, zijn en voelen zich continu bedreigd", aldus Van Dorssen. Inmiddels zijn er ook andere gevaren, zoals de uitbraak van polio in het gebied. "Er moet een grote vaccinatiecampagne worden opgezet", voegt Van Dorssen toe.

'Ontzettend zware tijd'

Dat haalt niet weg dat hulpverleners graag helpen. "Het feit dat je iets kunt doen, dat je kunt handelen en dat je een bijdrage kan leveren, is voor mensen ook een manier om deze ontzettend zware tijd door te komen." Van Dorssen hoopt dat een staakt-het-vuren snel tot stand komt. "De geschiedenis heeft geleerd dat vechten in deze situatie alleen nog maar meer ellende gaat opleveren."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie