Weinig aandacht voor grote wereldwijde crises: 'Publiek is er niet bekend mee'
- Nieuws
- Weinig aandacht voor grote wereldwijde crises: 'Publiek is er niet bekend mee'
Het Rode Kruis is een nieuwe campagne gestart om aandacht te vragen voor de humanitaire crises in Congo, Afghanistan, Soedan en Bangladesh. De hulporganisatie geeft aan "honderden miljoenen" tekort te komen om noodhulp te leveren in deze gebieden. "We snappen ook dat je niet overal alles over kan weten. Maar we kunnen het ons niet permitteren om heel veel mensen te vergeten", zegt Bastiaan van Blokland van het Rode Kruis bij Spraakmakers.
"Het gaat om aandacht en aandacht vasthouden is moeilijk als je er persoonlijk geen voeling mee hebt. Of als je er heel lang iets over hoort en denkt: dit wordt toch niet opgelost", erkent Van Blokland. Het Rode Kruis wil er alles aan doen om deze crisisgebieden de nodige hulp te bieden. "Minder aandacht betekent minder inkomsten en dus minder hulpverlening."
Sociale media
"Hoe minder geld je hebt, hoe meer je moet prioriteren op wie het meest hulp nodig heeft", gaat Van Blokland verder. "We zien al heel lang dat de aandacht voor deze crises veel te weinig is." Daarom zet het Rode Kruis met deze campagne onder andere in op influencers en sociale media, ook om jongeren op die manier te betrekken.
Samenspel
Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies aan de Erasmus Universiteit, begrijpt dat het "bijna niet bij te benen" is in het huidige klimaat. "De aandacht voor Oekraïne en Gaza drukken de andere crises een beetje weg." Daarom moet er een "samenspel" zijn van media, publiek en politici. "Als het publiek er niet bekend mee is, snappen mensen niet waarom politici er aandacht aan besteden."
'Enorme vooruitgang'
Ontwikkelingsgeograaf Mirjam Vossen zegt dat het "onjuist" is dat noodhulp niets uithaalt. "Wereldwijd is er enorme vooruitgang als het gaat om armoede, kindersterfte, onderwijs, elektriciteit en ga zo maar door. Dat is de andere kant van het verhaal en dat horen we ter weinig. Het voert het beeld dat het dweilen met de kraan open is."
Verlichting problematiek
Vossen erkent overigens wel dat het "moeilijk" is voor hulporganisaties om hulpgoederen "op de juiste plek" te krijgen. "Maar het is zwaar overtrokken dat het er helemaal niet komt." Bovendien kan noodhulp "oorlogen niet oplossen" en gaat het vooral om het "verlichten" van de problematiek in een land.
Bodemloze put
Beller meneer Meppelink doneert vooral aan organisaties die kinderen in noodgebieden helpen. Maar vindt ook dat er iets moet veranderen. "Ik vind dat oorlogvoerende landen moeten ophouden. Dat klinkt simpel, maar zij zorgen voor het leed." Luisteraar Tobie Schappert noemt het een "bodemloze put" en wil "tastbare" voorbeelden als zij doneert. "Het is de ene crisis na de andere crisis."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!