Iran gaat naar de stembus: wat kan men verwachten?
- Nieuws
- Iran gaat naar de stembus: wat kan men verwachten?
Er gebeurt veel in Iran. De Iraanse bevolking ging al massaal de straat op. Vandaag zijn er verkiezingen: komt er een parlement dat de dialoog met het westen wil aangaan? Of zal bijvoorbeeld de confrontatie met president Trump nog groter worden?
Peyman Jafari, Iran-kenner en verbonden aan de Princeton University, is te gast in Bureau Buitenland: "Er is de afgelopen 40 jaar veel kritiek geweest op het Iraanse politieke systeem. Het is nu vooral de vraag hoeveel mensen er zullen gaan stemmen."
Wat valt er te kiezen voor de Iraniër?
Onvrede en scepsis
"Afgelopen jaar is er een opstapeling geweest van onvrede", vertelt Peyman Jafari. "Economisch, zo is er is veel minder geld verdiend met olie. De benzineprijs is gestegen. Er waren protesten die gewelddadig zijn neergeslagen."
"En de aanslag op Soleimani en het Oekraïense vliegtuig wat 'per ongeluk' uit de lucht werd geschoten. Mensen hebben het idee dat ze net aan een oorlog zijn ontsnapt."
Adviesraad
De adviesraad bepaalt welke mensen wel en niet mee mogen doen met de verkiezingen. "Er is een heel groot percentage afgewezen dus er zal vermoedelijk niet veel competitie plaatsvinden." Alle mogelijke redenen werden daarvoor aangedragen.
Het is de vraag of de verkiezingen daarmee geen schijnvertoning zijn geworden. "Veel Iraniërs denken van wel en willen daarom ook niet gaan stemmen. Er is enorm veel scepsis dus ik denk dat we een van de laagste opkomst van de afgelopen 40 jaar gaan zien."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.