Buitenland
EO

Kritiek op plan Zelensky: 'Wil je een Derde Wereldoorlog ontketenen?'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op plan Zelensky: 'Wil je een Derde Wereldoorlog ontketenen?'

De Oekraïense president Zelensky presenteerde vandaag aan de Europese Unie een overwinningsplan in de oorlog tegen Rusland. Onder andere NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne is daar onderdeel van. Heel slecht idee, zegt voormalig Tweede Kamerlid Harry van Bommel: "Dit leidt tot een Derde Wereldoorlog", zegt hij in Dit is de dag.

"Als je de NAVO zou uitbreiden met een land dat in oorlog is, is de NAVO straks feitelijk in oorlog", zegt Van Bommel, die bijna twintig jaar Kamerlid was voor de SP. Het idee is dat Poetin zou stoppen met oorlog voeren omdat de tegenstand hem dan te sterk wordt, maar Van Bommel heeft er een hard hoofd in: "Willen ze een Derde Wereldoorlog ontketenen om Poetin een lesje te leren?"

Harry van Bommel en Mart de Kruif in Dit is de dag - Dit is de Dag

Voormalig generaal der landstrijdkrachten Mart de Kruif is niet zo bang voor een Derde Wereldoorlog. "De kans daarop lijkt me bijzonder klein. Poetin zal echt wel zijn knopen tellen als hij ziet dat het Westen eensgezind en vastberaden Oekraïne steunt", verwacht hij.

Dat steunen is wel belangrijk, vindt De Kruif: "De echte vraag is: gaan wij in Europa accepteren dat een vrij land, van 44 miljoen inwoners, met een democratisch gekozen regering, van de aardbodem gaat verdwijnen?" De oud-bevelhebber vreest dat Rusland na Oekraïne ook nog andere landen zal aanvallen, zoals de Baltische staten.

Staakt-het-vuren

Van Bommel is ook voor het steunen van Oekraïne, maar dan op een hele andere manier: aansturen op een staakt-het-vuren. "Ik vind dat je geen wapens moet leveren, zonder dat er tegelijkertijd onderhandeld wordt over bijvoorbeeld gebiedsruil. Wat er nu gebeurt, is vechten tot de laatste Oekraïner. Er vallen ontzettend veel doden. Als je wilt dat het stopt, moet je aansturen op een staakt-het-vuren. En dat gebeurt nu niet", vindt hij.

Oekraïne zal land moeten inleveren, denkt Van Bommel. "In de Donbas (een gebied in het oosten van Oekraïne wat nu deels bezet is door Rusland, red.) wonen overwegend Russisch-sprekenden. Ik ben vaak in Oekraïne geweest en die mensen werden met de nek aangekeken, ze werden echt gediscrimineerd." Dit gebied kan aan Rusland worden gegeven, in ruil voor een ander gebied. "Als dit samen gaat met een veiligheidsgarantie voor 80% van Oekraïne, zou ik het direct doen."

De Kruif is het daar totaal niet mee eens. Hij vindt het veel te vroeg om te onderhandelen "We hebben het hier niet over een schaakwedstrijd. Dit gaat over de agressie van één man die een vrij land aanvalt. Als wij dat toestaan en we accepteren dat je dan land kwijtraakt, dan zegt dat veel over ons", vindt hij.

Het 'overwinningsplan' van Zelensky: goed plan om de oorlog te beëindigen?

Video niet beschikbaar

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie