Zaak rondom fatale ontgroening van de Vlaamse student Sanda Dia begint vandaag opnieuw
- Nieuws
- Zaak rondom fatale ontgroening van de Vlaamse student Sanda Dia begint vandaag opnieuw
Vandaag wordt in België een nieuwe start gemaakt met de rechtszaak rondom de ontgroening van de Vlaamse student Sanda Dia. Hij overleed in 2018 tijdens die ontgroening aan onderkoeling en een overdosis zout.
Herstart rechtszaak Sanda Dia in België
Video niet beschikbaar
"De achttien beklaagde Reuzegommers zijn nog altijd onschuldig tot het tegendeel is bewezen", vertelt misdaadjournalist Pieter Huyberechts in NOS Met het Oog op Morgen. Hij schreef het boek Sanda Dia: de doop die leidde tot de dood en volgt de zaak al jaren. "Nu start er opnieuw een proces. Dit keer in beroep in Antwerpen. De bedoeling is om deze keer er wel iets uit te halen. De bedoeling is dat ze eind volgende week wel een straf krijgen."
Studentenvereniging Reuzegom
De ontgroening destijds was bij Reuzegom, een inmiddels niet meer bestaande studentenvereniging, die bekend stond als voor de 'Vlaamse elite'. "Het was een elitaire gezelschap met een tweedaagse ontgroening. Op dag één in Leuven lag de focus op heel veel bier drinken, liters gin drinken", vertelt Huyberechts. "Op dag één is Dia eigenlijk al comateus afgevoerd. Dag twee vond plaats in een camper, ver weg van iedereen. Daar lag de focus op mensonterende opdrachten, onder andere levende goudvissen doorslikken, muizen opeten en vooral urenlang in een ijskoude pit doorbrengen."
Dat gebeurde op 4 december, volgens Huyberechts was het enorm koud. "Hij heeft urenlang in die put moeten zitten en mocht er niet uit. Hij is finaal overleden." Ook zou Sanda Dia een grote hoeveelheid visolie moeten drinken. "De hamvraag in deze zaak is dan ook: wie heeft hem visolie of vissaus toegediend. In zijn lichaam zat het equivalent van een fatale 114 gram zout. Daar is hij aan bezweken in combinatie met onderkoeling."
Achttien verdachten
Er zijn maar liefst achttien verdachten in deze zaak. Ze zijn al meerdere malen verhoord door de Belgische politie. "Er is ook al een kortstondig proces geweest in Hasselt, vorig jaar in april. Dan blijken ze niet zo goed meer te weten wie nu precies die vissaus heeft toegediend. Elk een beetje, maar het allemaal per ongeluk en Sanda had zelf die vissaus gedronken", vertelt Huyberechts. "Ze stonden allemaal rond die put, maar ze hebben het antwoord nog niet prijsgegeven." De hoop is dan ook dat met deze nieuwe zaak het antwoord naar boven zal komen.
De verdachten staan nu terecht voor een aantal feiten. "Dierenmishandeling, maar dat is van secundair belang in het hoofd van het Openbaar Ministerie. Onopzettelijke doding, het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, schuldig verzuim, omdat ze dus niets gedaan hebben om hem te redden of veel te laat in actie zijn gekomen om hem naar het ziekenhuis over te brengen. Dat zijn de voornaamste kwalificaties."
Traumatische ervaring voor de nabestaanden
Huyberechts vertelt dat de meerdere zaken een traumatische ervaring is geweest voor de nabestaanden. "Ik ben vorige week met de papa van Sanda voor het eerst in vier jaar teruggekeerd naar Leuven, waar dag één plaatsvond. Hij wilde daar geen voet meer zetten, het was heel emotioneel voor hem. We zijn ook samen voor het eerst naar Vorselaar geweest, waar Sanda Dia urenlang in een put heeft doorgebracht. Dat was… Er zijn eigenlijk geen woorden om het te beschrijven", legt hij uit. "Het was extreem emotioneel voor hem. De tranen rolden van zijn wangen, hij werd heel boos. Er was heel veel onbegrip, heel veel frustratie."
"Achteraf hadden we onze bedenkingen, of we er wel goed aan hadden gedaan. Hij wilde die plekken heel graag zien. De laatste uren en dagen waar zijn zoon die had doorgebracht. Dat bleek enorm confronterend. Ze zijn erg gestrest en ze hopen, net als iedereen, op een proces dat rustig en sereen verloop en dat we binnen een week weten waar we aan toe zijn."
Rechtszaak Sanda Dia
Het heeft heel lang geduurd voordat deze zaak begon. Eerst werd er voor een hele lange tijd onderzoek gedaan. De eerste zaak werd ook heel snel afgekapt. De familie was bang dat de rechtbank alleen zou kijken naar de feiten die in Vorselaar waren gebeurd. "Dus niet op het deel wat er in Leuven gebeurd is. De familie zegt: kijk, hij is gestorven als gevolg van wat er tijdens die tweedaagse ontgroening is gebeurd. De rechtbank moet daar over oordelen."
OOG Sanda DIA
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.