Buitenland
VPRO

Robert Serry: 'Hamas is een vloek', Netanyahu 'min of meer' ook

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robert Serry: 'Hamas is een vloek', Netanyahu 'min of meer' ook

Oud-diplomaat en VN-onderhandelaar Robert Serry was ooit Nederlands eerste ambassadeur in Oekraïne. Ook heeft hij zich lange tijd beziggehouden met de diplomatie in het Midden-Oosten en onderhandelingen tussen Israëlische en Palestijnse partijen. En hoewel hij al eigenlijk met pensioen is, bemoeit hij zich nog regelmatig met de oorlogen in Oekraïne de Gazastrook. In Het Marathoninterview met Tim de Wit vertelt hij waarom volgens hem de tweestatenoplossing de enige manier is om de impasse te doorbreken.

Robert Serry - Het Marathoninterview

Tweestatenoplossing

Robert Serry diende van 2007 tot 2015 als Midden-Oostengezant van de Verenigde Naties en als de persoonlijke vertegenwoordiger van Ban Ki-moon bij de Palestijnse Autoriteiten. In die tijd heeft hij regelmatig contact gehad met de betrokken partijen van het conflict, waaronder Hamas en Netanyahu. Over de huidige oorlog zegt Serry dat, naar zijn idee, een tweestatenoplossing de enige denkbare uitweg. "Een staat? Nee, daar geloof ik niet in. Dat is dat is eigenlijk een apartheidsstaat, en die is er al."

"Ik zou het verschrikkelijk vinden als we moeten concluderen, wanneer de oorlog op een gegeven moment afloopt, dat het eigenlijk verandert in een eindeloos 'low level conflict', zonder enig uitzicht op een oplossing. Ik vrees eigenlijk dat dat nu al gebeurt."

Erkenning Palestijnse staat

Wat Serry betreft is daar ook een rol weggelegd voor Nederland. Bijvoorbeeld door de Palestijnse staat te erkennen zoals andere Europese landen dat nu doen. Al zou erkenning an sich niet voldoende zijn volgens hem. "Het liefst zou ik dat willen zien als onderdeel van een coherent plan, dat je de erkenning geeft om een onomkeerbaar proces naar een tweestatenoplossing in te zetten. Op dat moment zou ik het zinvoller vinden om Palestina te erkennen dan in de huidige situatie waarbij we überhaupt niet weten of zulke onderhandelingen gaan komen."

Quote

Ik ben nota bene de eerste die contacten heeft gelegd met Hamas.

Robert Serry

Hamas is een vloek, Netanyahu ‘min of meer’ ook

Ook uit Serry zich kritisch over de studentenprotesten in Nederland. Hoewel hij zegt heel goed te begrijpen waar hun woede vandaan komt, noemt hij het naïef dat verschillende demonstranten de door Hamas-toegeëigende leus 'From the river to the sea' scanderen. "Dat is een leus van Hamas. Willen ze dan een Hamas staat in dat gebied?"

Serry: "Ik ben nota bene de eerste die contacten heeft gelegd met Hamas, maar ik weet ook wat Hamas gedaan geeft. Hamas heeft vanaf het begin de tweestatenoplossing onmogelijk gemaakt." "Hamas is eigenlijk als een vloek voor het Palestijnse volk die geen enkele oplossing mogelijk maakt."

Tegelijkertijd erkent Serry ook dat, aan Israëlische zijde, premier Netanyahu het proces evenzeer in de weg zit. Daarbij wijst hij onder andere naar de vele nederzettingen die illegaal op Palestijnse grondgebieden zijn gebouwd. Op de vraag of hij Netanyahu ook als een vloek voor het proces ziet, antwoordt hij: "Ja, min of meer wel."

Gerelateerde podcast

Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.

Ster advertentie
Ster advertentie