Hoe Hongarije er alles aan doet om vluchtelingen te weren
- Nieuws
- Hoe Hongarije er alles aan doet om vluchtelingen te weren
Ruim één jaar na het bouwen van een hek op de grens van Hongarije en Servië is de regering bezig met het bouwen van een beter, tweede hek. Ook het aantal manschappen aan de grens wordt opgevoerd. Zo’n 3000 extra grensjagers moeten voorkomen dat vluchtelingen Hongarije bereiken. Nu zijn al 10.000 politieagenten en militairen actief in dat gebied. Verslaggever Roy Heerkens ging voor NPO Radio 1 op pad.
Bekijk hier de reportage
Volgens Marta van het Helsinki Comité, een organisatie die steun biedt aan vluchtelingen, lijkt het grensgebied wel een oorlogsterrein door de hoge hekken en het prikkeldraad. "Ruim 60 procent van de mensen die aan die grens staat, komt juist uit een oorlogsgebied. Zij zoeken bescherming en dat krijgen ze niet van Hongarije."
Op 2 oktober is er een referendum in Hongarije. De vraag aan de bewoners is of Hongarije verplicht mag worden buitenlanders op te vangen. Het gaat om 1300 vluchtelingen op een bevolking van 10 miljoen Hongaren. Dat lijkt niet zoveel, maar in het dorpje Tsegleetbertsel in Midden-Hongarije gaan de meeste inwoners toch 'nee' stemmen.
Billboard over het referendum op 2 oktober
Traangas, hondenbeten en vechtpartijen
Veel Hongaren storen zich aan de rellen die ontstonden aan de grens tussen Hongarije en Servië. De beelden van een jaar geleden kregen veel aandacht op radio en tv. Maar het geweld is de afgelopen tijd niet afgenomen. Vluchtelingen die illegaal de grens oversteken krijgen juist steeds meer te maken met geweld, blijkt uit recente rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch.
Ook het Helsinki Comité ziet het geweld toenemen. "Zaken als traangas, hondenbeten en vechtpartijen worden volop gerapporteerd", vertelt een medewerker. De vluchtelingen die Hongarije toch weten te bereiken hebben het niet makkelijk. Discriminatie is nooit ver weg en asielzoekers worden continu geconfronteerd met de regeringscampagne tegen het verplicht opnemen van asielzoekers.
Negatieve boodschappen
Het is een felle campagne waarbij vluchtelingen keer op keer in een kwaad daglicht worden gezet. Dat gebeurt niet alleen in campagne-spotjes maar ook in nieuwsprogramma’s op de nationale tv- en radiozenders. Regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs ziet dat anders. Hij erkent dat het een politieke campagne is, maar zegt dat de regering simpelweg het beestje bij de naam noemt.
Marta van het Helsinki Comité: "Het continu zenden van dit soort negatieve boodschappen over vreemdelingen hebben we eerder gezien in de twintigste eeuw, denk aan de Joegoslavië-oorlog. We weten waar dat toe kan leiden."
De haatcampagne werkt, als je afgaat op opiniepeilingen. Volgens die peilingen zullen Hongaren massaal 'nee' stemmen, tegen Europa en tegen het verplicht opnemen van vluchtelingen. De vraag is alleen nog of voldoende Hongaren gaan stemmen. Het referendum is pas geldig bij een opkomst van meer dan 50 procent. Toch waarschuwt Kovacs de EU om sowieso te luisteren naar Hongarije en de andere landen in Oost-Europa, die ook weigeren vluchtelingen op te nemen.