Buitenland
VPRO

Canada buit migranten uit: 'Broedplaats voor moderne slavernij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Canada buit migranten uit: 'Broedplaats voor moderne slavernij'

Volgens de Verenigde Naties leidt het Canadese systeem voor tijdelijke arbeidsmigranten tot uitbuiting. VN-rapporteur Tomoya Obokata spreekt zelfs van moderne slavernij. Abdou Bouzerda duikt voor Bureau Buitenland in het verhaal.

Video niet beschikbaar

'Broedplaats voor moderne slavernij'

De Verenigde Naties noemt het programma waarbij tijdelijke krachten uit het buitenland in Canada werken een broedplaats voor moderne slavernij. Het vernietigende rapport van de Japanner Okokata komt na uitgebreid onderzoek in het Noord-Amerikaanse land. "Het zou gaan om zeer ernstige vormen van uitbuiting. Zo is er sprake van lange werkdagen, weinig eten, slapen in de kou, seksueel geweld en werknemers die gevaarlijk werk moeten verrichten of zelfs ernstig ziek raken", zegt Bouzerda.

De VPRO-journalist sprak met voormalige migranten die in Canada hebben gewerkt. "De Jamaicaan Dwayne is ernstig ziek geworden tijdens zijn werk in de paprikateelt. Hij moest onbeschermd met giftige stoffen sproeien en kan nu nog steeds niet werken. Hij is zonder pardon teruggestuurd."

In het rapport van de VN wordt uitgelegd dat veel van de buitenlandse werknemers niet kunnen klagen. En als ze ziek worden of gewond raken worden ze zonder vergoeding teruggestuurd naar hun land van herkomst. "Ann, een andere Jamaicaanse migrante, vertelde me dat ze slechts op crackers moest leven tijden haar lange werkdagen. Er was simpelweg geen tijd om te koken en te eten. Ze moest vanaf drie uur in de ochtend tot ’s avonds laat aardbeien plukken op het veld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arme migranten en machtige werkgevers

De arbeidskrachten uit voornamelijk Mexico, Guatemala en Jamaica werken via het zogenaamde temporary foreign worker program. Dankzij dit migratiesysteem kunnen met name werkgevers die een personeelstekort hebben buitenlandse krachten werven. Het gaat om ruim 200 duizend arbeidsmigranten die via dit programma in het Noord-Amerikaanse land werk hebben gevonden afgelopen jaar.

Abdou Bouzerda sprak ook met onderzoeker Chris Ramsirop van de Universiteit van Toronto die onderzoek doet naar deze groep arbeiders. Volgens Ramsirop gaat het met name om mensen die in de landbouw werken. Door de opzet van het arbeidsmigratieprogramma zijn de werkgevers machtig. "De arme werknemers zijn verplicht om gedurende hun verblijf bij dezelfde baas te blijven", legt Bouzerda uit. "Hier komt bij dat die migranten vaak zichzelf in de schulden moeten steken om in Canada te mogen werken. Dus je gaat niet snel terug naar je land als het zwaar wordt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ann, een andere Jamaicaanse migrante, vertelde me dat ze slechts op crackers moest leven tijden haar lange werkdagen.

Abdou Bouzerda

Politiek aan zet

Of de Canadese regering snel maatregelen gaat doorvoeren om de positie van de tijdelijke arbeidskrachten gaat verbeteren is nog maar de vraag. "Canadese hulpverleners zijn heel sceptisch over de aanpak van de Canadese regering. Ze hopen dat het rapport tot meer bewustwording onder de Canadezen gaat leiden. Maar ze hekelen wel de bewoordingen van de Verenigde Naties", legt Bouzerda uit. "Ze zijn bang dat het kind met het badwater weggegooid wordt. Ze vrezen dat tegenstanders van migratie in Canada dit rapport gaan misbruiken om te stoppen met het tijdelijke werkprogramma voor buitenlandse werknemers. Een woord als moderne slavernij vermijden ze. Ze spreken liever over uitbuiting en gebrek aan rechtsbescherming."

Kamala Harris kan nu écht van start & Canada als broedplaats voor moderne slavernij - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie