Nationalisme in Canada laait op: spanningen met VS voelbaar in sport en dagelijks leven
- Nieuws
- Nationalisme in Canada laait op: spanningen met VS voelbaar in sport en dagelijks leven
De spanningen tussen Canada en de Verenigde Staten nemen toe en dat is inmiddels ook te merken op de sportvelden. Tijdens een ijshockeyinterland tussen beide landen ging het er keihard aan toe: nog voor de eerste tien seconden voorbij waren, ontstonden er drie vechtpartijen. Ook werd het Amerikaanse volkslied massaal uitgefloten.
Video niet beschikbaar
IJshockey staat bekend als een harde sport, maar wat er gebeurde, was uitzonderlijk. Evert van Benthem, voormalig Elfstedentochtwinnaar en al 26 jaar woonachtig in Canada, keek toe met verbazing. "Fluiten tijdens het volkslied gebeurt normaal niet, en vechtpartijen ontstaan meestal pas als er al wat irritaties in de wedstrijd zijn geweest", vertelt hij. "Maar dit was een landenwedstrijd, zonder gemengde teams, en de emoties liepen meteen hoog op."
Uiteindelijk wonnen de Amerikanen met 3-1, maar de wedstrijd stond vooral symbool voor de groeiende rivaliteit tussen beide landen.
Toenemend nationalisme in Canada
Volgens Van Benthem is de anti-Amerikaanse houding niet alleen op het ijs merkbaar, maar ook in het dagelijks leven. "Canada was altijd al een trots land, maar het nationalisme is de laatste tijd veel heviger geworden."
Hij ziet het terug in de winkels, waar stickers aangeven welke producten Canadees zijn en winkeliers steeds vaker Amerikaanse producten mijden. "Op televisie roepen burgemeesters op om vooral Canadees te kopen, en vandaag was in het nieuws dat 25 procent van alle vakantievluchten naar de VS is geannuleerd." Zelfs Canadese vlaggen zijn niet meer te krijgen, omdat ze massaal worden opgehangen als teken van trots.
Impact op bedrijven en consumenten
Van Benthem runt een melkveehouderij, en hoewel hij zelf niet exporteert, merkt hij de gevolgen van de spanningen wel. "Veevoer en machineonderdelen komen uit de VS, en als die straks 25 procent duurder worden, is dat niet fijn."
Ook in zijn eigen koopgedrag ziet hij veranderingen. "We rijden nu in Amerikaanse auto’s, maar de volgende moet echt Europees of Aziatisch zijn."
Toekomst onzeker
De verhoudingen tussen Canada en de VS worden vaak vergeleken met die tussen Nederland en Duitsland: twee buren met een nauwe economische en culturele band. Maar volgens Van Benthem is dat beeld snel aan het veranderen.
"Alles wordt duurder, en de relatie tussen beide landen is niet meer wat het was. Het is een hele rare situatie," concludeert hij.
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.