Wat is het alternatief voor Hamas?
- Nieuws
- Wat is het alternatief voor Hamas?
De oorlog houdt de Tweede Kamer veel bezig. Gisteren was er een Palestijnse delegatie op bezoek. Onder hen de minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki, van de Palestijnse Autoriteit. Wat betekent deze oorlog voor de positie van de Palestijnse Autoriteit?
Welke rol kan de Palestijnse Autoriteit spelen in de oorlog?
"Malki heeft een interessante positie", zegt Jeroen Gunning, Hoogleraar Midden-Oostenpolitiek en conflictstudies en kenner van Hamas, in NOS Met het Oog op Morgen. "Hij is geen lid van Fatah, maar van het populaire Front voor de Bevrijding van Palestina, een marxistische groep. Hij maakt echter wel deel uit van de Palestijnse Autoriteit, die door Fatah wordt geleid. Maar de Palestijnse Autoriteit heeft veel legitimiteit verloren binnen de Palestijnse beweging."
Legitimiteit verloren
"Als er protesten waren in de Westelijke Jordaanoever, over bijvoorbeeld het bombarderen van het ziekenhuis in Gaza, traden de Palestijnse autoriteiten daartegen op en probeerden die te onderdrukken", zegt Gunning. "Dus veel mensen zien Fatah als een verlengstuk van de Israëlische overheid."
Fatah heeft een vredesakkoord gesloten met Israël en Israël erkend als land. "Ze hebben het geweld opgezegd, maar dan zonder erop aan te drukken dat er een Palestijnse staat zou komen op de grenzen van 1967 en dat wordt door heel veel mensen kwalijk genomen."
Abbas
Ook president Abbas is weer in beeld. "Abbas is een figuur van het verleden. Die heeft weinig in te brengen. In een opiniepeiling uit september wilde 80 procent van de gevraagde mensen dat hij aftrad. In de afgelopen protesten was dat ook een van de slogans: dat hij moet aftreden. Abbas is er wel en hij is ook het enige adres wat de internationale gemeenschap heeft om naar toe te gaan, maar hij is geen kracht op de grond met populaire steun."
Alternatief
Gunning stelt Marwan Barghouti voor als een van de alternatieven. Barghouti is een van de leiders van Fatah. "Hij heeft veel populariteit, maar op het moment zit hij in een Israëlische gevangenis. Hij was betrokken bij gewapend verzet tijdens de Tweede Intifada", zegt Gunning. "Gedurende zijn tijd in de gevangenis is hij tot de conclusie gekomen dat de tweestatenoplossing de enige haalbare weg vooruit is. Hij benadrukt wel dat de Palestijnse staat moet worden opgericht binnen de grenzen van 1967."
Volgens Gunning zou het plan van Barghouti inhouden dat Israëlische nederzettingen ontmanteld zouden moeten worden. "Belangrijk is dat Barghouti niet heeft gezegd dat hij het gewapende verzet zal staken totdat er een staat is. Hierdoor bevindt hij zich ergens tussen Hamas en Fatah in." Hij zou de steun hebben van zowel Hamas als Fatah-supporters. "Hij heeft ook het vertrouwen van de Hamas-leiders in Gaza. Je zou het kunnen zien als een mogelijkheid dat hij mensen samenbrengt."
OOG alternatief hamas
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.