Buitenland
WNL

Situatie van Vladimir Poetin in werkelijkheid erg wankel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Situatie van Vladimir Poetin in werkelijkheid erg wankel

Hoewel de Russische president Vladimir Poetin wellicht gelooft dat hij de oorlog in Oekraïne zal winnen, is zijn situatie in werkelijkheid uiterst penibel. Dat zegt Derk Sauer, oprichter van The Moscow Times. "Het doet me denken aan de periode voor de val van de Sovjet-Unie."

Video niet beschikbaar

In zijn jaarlijkse zogenoemde call-in, waarin Russen de kans krijgen om vragen te stellen aan hun leider, maakte Poetin afgelopen week een zelfverzekerde indruk, zag Sauer. "Heel Rusland kijkt ernaar. Er worden vier uur lang allerlei vragen aan hem gesteld. Hij kwam uiterst relaxed over, omdat hij meent dat hij de oorlog aan het winnen is."

Wie een snelle blik werpt op het conflict, begrijpt waarom. "Zijn troepen rukken op in Oekraïne en hij denkt dat Europa er genoeg van heeft, en die indicaties zijn er ook. Poetin maakt dus een zelfverzekerde indruk, maar als je even beter achter de schermen van het Kremlin kijkt, zie je dat het een uiterst wankele situatie is", vertelt Sauer, die jarenlang in Rusland woonde, in Sven op 1.

Sterker nog: volgens Sauer heeft de situatie in Rusland veel weg van de periode vlak voor de val van de Sovjet-Unie. "Dat kwam toen totaal onverwacht, het grote Sovjetrijk verpulverde in no-time. Aan die tijd moet ik weleens terugdenken en als Poetin zo doorgaat, gaat het met Rusland weer die kant op."

Hij legt uit: "Er zijn heel duidelijke overeenkomsten met toen en nu. Tijdens de Koude Oorlog had Rusland enorme defensiekosten vanwege de wapenwedloop met de Amerikanen. En er was een economie met heel veel corruptie. Als er nou iets op dit moment plaatsvindt in Rusland, dan is het wel corruptie."

"Als je in Rusland een weg aanlegt en dat kost één miljoen, dan gaat er zeker vier ton op aan steekpenningen. Dat gebeurt op dit moment in de defensie-industrie op gigantische schaal. Er ontstaat een heel nieuwe klasse, noem ze oorlogolichargen; mensen die obscene hoeveelheden geld in hun zak steken, zonder enige controle. Het zijn allemaal vriendjes van Poetin."

'We zijn in het Westen veel te defaitistisch'

Ook aan het front zijn er problemen. Rusland zou in totaal 190 Oekraïense dorpen en nederzettingen hebben veroverd. Daar staat tegenover dat Rusland volgens de Amerikaanse denktank The Institute for the Study of War gemiddeld per veroverde vierkante kilometer 53 soldaten verliest. "We lezen steeds de berichten over dorpen die zijn ingenomen, maar als je er goed naar kijkt, dan gaat het vooral om landbouwgrond", zegt Sauer.

Sven op 1 gemist? Luister deze aflevering terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. - Sven op 1

Hij gaat verder: "Oekraïne is een heel groot land. Rusland is twintig kilometer opgeschoten in een maand tijd. Dat is helemaal niet zoveel en bovendien is niks van strategische waarde veroverd. Er is nog geen enkele grote stad in Russische handen gevallen en de verliezen zijn ongelofelijk. Ze hebben er nu Noord-Koreanen bij, die worden als eerste opgeofferd in de gehaktmolen. Het gaat allemaal heel hard."

"Uiteindelijk is het niet zo dat morgen de Russen voor Kiev staan of een andere grote stad. De militaire situatie in Oekraïne is erg, maar het lijkt erger dan het in werkelijkheid is", zegt de oprichter van The Moscow Times.

Hij vindt dat we in het Westen daarom anders naar de oorlog moeten kijken. "We zijn veel te defaitistisch. We hebben eigenlijk ons er al bij neergelegd dat Oekraïne al gaat verliezen. Dat is heel erg dom, want Rusland staat er eigenlijk heel slecht voor. Wat we moeten doen is het omgekeerde: Oekraïne blijven steunen en de druk op Rusland opvoeren. Dan kan het weleens heel anders uitpakken."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie