Buitenland
AVROTROS

Moeten we ons in het nieuwe jaar gaan voorbereiden op een oorlog?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we ons in het nieuwe jaar gaan voorbereiden op een oorlog?

Een week terug verzocht Mark Rutte ons mentaal voor te bereiden op conflict en tegenspoed. Inmiddels ziet zelfs kerst er anders uit dan normaal het geval is. Voor uw nichtje, een noodradio en batterijen. Voor uw zus, een warmtedeken en een aantal flessen water. Voor uw liefste oudtante, een kapmes en een flinke stapel contant geld. Het tijdsgewricht is aan het veranderen en dat is merkbaar. Te gast is prof. dr. David Criekemans, deze Vlaamse professor is veiligheidsspecialist en neemt het geopolitieke jaar met ons door.

Video niet beschikbaar

Moderne Koude Oorlog

Door de verschillende geopolitieke conflicten en oorlogen leven we volgens Criekemans in een ander tijdsgewricht dan een paar jaar geleden: "Er heerst een groeiend gevoel van onveiligheid en veel industrieën maken zich meer zorgen om de toekomst dan voorheen." Criekemans vergelijkt de toenemende geopolitieke dreiging met de Koude Oorlog: “Het verschil is dat de Koude Oorlog een vrij afgebakend conflict was, waarbij twee ideologieën streden om dominantie op het politieke wereldtoneel. Dat is nu anders, we moeten nu vrezen voor een permanente strijd op alle denkbare domeinen, zowel technologisch, economisch als militair. Je zou het kunnen vergelijken met een moderne variant van de Koude Oorlog."

Herverkiezing Trump

Daarnaast raakt Europa met de herverkiezing van Donald Trump een trouwe partner kwijt op het wereldtoneel. Het tijdperk waarin Europa kon rekenen op onvoorwaardelijke militaire en economische steun van de Verenigde Staten is voorbij, aldus Criekemans. Dit zorgt voor een grote verschuiving in de geopolitieke verhoudingen, legt de professor uit: "Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden de Verenigde Staten een erg duidelijk profiel, vrije markttoegang en veiligheid waren de twee pilaren waar het beleid van Amerika decennialang op gestoeld was. Dat is nu veranderd."

Waarschuwing van Rutte

De oorlogswaarschuwing van Rutte vindt Criekemans dan ook alles behalve overdreven. “In België is een soortgelijke waarschuwing nog niet aan de orde, het besef van deze dreiging lijkt nog niet helemaal te zijn ingedaald bij Belgische politici. Het lijkt wel alsof België in een parallel universum leeft, maar het is de taak van politici om slecht nieuws te brengen. Als we deze problematiek rationeel en planmatig beschouwen, vinden we een manier om met deze informatie om te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie